•  eBelakrajina.si  •  eCelje.si  •  eDolenjska.si  •  eLjubljana.si  •  ePosavje.com  •  ePrimorska.si
•  Galerija  •  Forum  •  Poslovni imenik Posavja
V novico

Želite objaviti svojo novico ali dogodek?

ePosavje.com - Dodaj med priljubljene

ePosavje.com - Facebook

Artiški folkloristi plesali v Nowi Rudi

 

FS Kud Oton Župančič na Poljskem

Foto: Matej Kramžer

Folkloristi iz Artič so sredi meseca gostovali na Poljskem. Ob tem v nadaljevanju novice objavljamo zapis, v naši Galeriji pa obširno fotoreportažo:

Več fotografij v naši Galeriji:

Fotografije v Galeriji

Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče se je v ponedeljek zvečer vrnila z uspešnega gostovanja na Poljskem, kjer je sodelovali na 18. MFF Nowa Ruda, kakor tudi na 19. MFF Strzegom.

Gostovanje na mednarodnem folklornem festivalu NOWA RUDA 2010 je bil za Folklorno skupino KUD Oton Župančič Artiče velik izziv, saj so festivali na Poljskem zelo pestri, veliko je plesnega programa in zahtevajo veliko pripravljenost vseh sodelujočih skupin. Poudarjajo, da je bil to v organizacijskem smislu eden boljših festivalov, na katerih je sodelovala Artiška skupina. Oba festivala, Nowa Ruda in Strzegom, delujeta v medsebojni povezavi, saj vsak festival povabi 3-4 tuje skupine, ki pa potem nastopajo ali skupaj ali pa ločeno. Tako so vse skupine sodelovale v soboto na zaključku festivala v Strzegomu, kjer so uporabljali simbole in zastavo Cioff, v nedeljo pa na zaključku festivala Nowa Ruda.

Pred otvoritvijo festivala v Nowi Rudi je bila tudi povorka po mestu, prav tako so sodelovali še na koncertu v cerkvi, kjer se je vsaka skupina predstavila s pevsko ali glasbeno točko. Dnevno se je vsaka skupina na prireditvah predstavila z 2 krat po 20 minut programa, le v Strzegomu 2 krat po 10 minut. Vmes je bilo dovolj časa za preoblačenje kostumov in pripravo za nastop. Prireditve so bile zelo obiskane in je bilo na vsaki prireditvi od 400 do 600 obiskovalcev. Prireditve so bile kar dolge, saj so trajale tudi do 6 ur, kar pa gledalcev ni preveč motilo. Artiška skupina se je predstavljala s postavitvami iz Štajerske, Gorenjske, Dolenjske in okolice Brežic. Kot oblika predstavitve različnih skupin in oziroma njihove ljudske dediščine je bila organizirana »folkloteka«, kjer so skupine zvečer ob tabornem ognju pele različne pesmi, godci igrali svoje viže, ob ognju pa so bile izvedene različne družabne igre. Vse skupine oziroma predstavniki skupin so imeli lepa sprejema tudi pri županih mest Nowa Ruda in Strzegom.

Skupine vabljene s strani festivala Nowa Ruda so bile iz Ukrajine, Mehike, Italije in Slovenije, skupine vabljene s strani festivala Strzegom pa iz Madžarske, Italije in Koreje. Na vsakem festivalu je sodelovalo še nekaj domačih folklornih skupin. Festival v Strzegomu deluje pod pogoji CIOFF, kar pomeni, da je na zelo visokem nivoju in da vabijo ugledne skupine iz različnih držav sveta.

Vodja folklorne skupine
Zdravko Dušič

Več fotografij v naši Galeriji:

Fotografije v Galeriji

(eP)

Dodaj komentar

Uredništvo spletnega portala ePosavje.com ne odgovarja za objavljene komentarje, ki so jih poslale naše bralke in bralci.
Prosimo za strpno debato!
Objava reklamnih sporočil ni dovoljena.


Varnostna koda
Osveži

 
Poslovni imenik Posavja
 

Previous Next
Izdelava spletnih strani

Referendum

Sodelovanje

Gimnastično društvo RAIN Krško
Karizma Krško
Nogometni klub Krško
Odbojkarsko društvo Brestanica
Rokometni klub Krško

Pripravljate dogodek?
Bi želeli pomoč pri promociji?


Pošljite nam sporočilo na:
ePosavje@gmail.com

Kostak Krško, izpolnite anketo!

Kako do nas?

ePosavje na Facebook ePosavje na Blogger ePosavje na Myspace ePosavje na Twitter

  • Galerija
  • Napovednik
Previous Tab Next Tab

Forum