Državljani sveta prispevali za novih 111 otroških vozičkov

Državljani sveta prispevali za novih 111 otroških vozičkov Grafika: ePosavje

Ustanova Državljani sveta, ki sta jo pred meseci ustanovila Jure Poglajen in David Zorko, je v sodelovanju z Društvom UP-ornik, ki ga vodi Boris Krabonja, v enem mesecu znova zbrala dobrih 6.000 evrov. S tem bodo lahko nabavili novih 111 otroških vozičkov za begunske otroke na grškem otoku Lezbos.

Po tem ko sta se vrnila z Lezbosa, kjer sta razdelila 300 otroških vozičkov begunskim družinam, za katera so slovenski državljani in nekaj manjših podjetij prispevali 15.000 evrov v kampanji Otrokom sveta, sta se Jure Poglajen in David Zorko skupaj z društvom UP-ornik zaradi velikih potreb v begunskih taboriščih na Lezbosu odločila nadaljevati zbiranje denarnih prispevkov za nakup dodatnih otroških vozičkov. Tako je kampanja Otrokom sveta, ki sta jo Poglajen in Zorko pričela v začetku marca, postala stalnica ustanove Državljani sveta, ki se bo ukvarjala s humanitarnimi dejavnostmi v Sloveniji in izven nje.

Večino denarja, slabih 4.000 evrov, so Državljani sveta junija, zbrali prek SMS donacij, ki jih je omogočilo društvo UP-ornik, preostanek je bil vplačan na bančni račun ustanove Državljani sveta.

Poglajen in Zorko bosta novih 111 otroških vozičkov tudi tokrat nabavila v lokalni trgovini Kosmos Mwrou na otoku Lezbos, pri razdelitvi pa bo organizacijsko sodelovala partnerska nevladna humanitarna organizacija Fundacija Starfish, s katero že ves čas sodelujeta. Otroške vozičke bodo na podlagi podrobnih meril prejele begunske družine, ki so nastanjene v begunskem centru Kara Tepe na Lezbosu.

Ko sta Poglajen in Zorko maja obiskala Lezbos, da bi razdelila prvo donacijo – 300 otroških vozičkov, se je izkazalo, da so potrebe mnogo večje. Zaradi velikega števila otrok so takrat razdelili vozičke le družinam, ki imajo več kot dva otroka, mlajša od dveh let. Vozičkov pa niso mogli zagotoviti ženskam v nosečnosti brez drugih otrok in družinam s samo enim otrokom, medtem ko so družine z dvojčki prejele le po en voziček. Novih 111 otroških vozičkov bo prav toliko družinam vsaj za spoznanje izboljšalo kakovost bivanja v begunskem taborišču Kara Tepe in psihosocialni razvoj otrok, med katerimi so se mnogi rodili v izgnanstvu. S to donacijo bodo Državljani sveta spet povrnili delček dostojanstva in normalnosti, ki so ju ti ljudje izgubili v vojnah.

Državljani sveta


Mnenja v prispevkih Prejeli smo ne izražajo mnenja uredništva.


Poglejte tudi

Pošljite novico