Mednarodni gospodarski forum Slovenije, Hrvaške, Srbije

Mednarodni gospodarski forum Slovenije, Hrvaške, Srbije Foto: arhiv ePosavje

V sklopu 51. MOS-a (Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti) v Celju, je potekal Mednarodni gospodarski forum treh držav, ki smo si nekdaj delile skupno zgodovino in sicer Slovenije, Hrvaške in Srbije. Forum so pripravili na pobudo Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško, ki že dolga leta spodbuja podjetniško povezovanje s sosednjo Hrvaško, pridružili so se številni organizatorji in partnerji, od nacionalnih obrtnih in gospodarskih zbornic, resornih ministrstev, poslovnih klubov, podjetij iz vseh treh držav, z namenom, da se še izboljša gospodarsko, podjetniško povezovanje in sodelovanje med tremi državami in takšna je bila tudi vsebina dogodka.

Mednarodni gospodarski forum je bilo prvo trilateralno srečanje gospodarstva treh držav, kar pomeni prvi korak k vzpostavitvi dobrih podjetniških vezi v širši regiji. Dogodka se je udeležil tudi slovenski resorni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je poudaril pomembnost tovrstnih srečanj gospodarstvenikov in izpostavil rast blagovne menjave med državami. Dejal je, da je Srbija, ki je letošnja država partnerica 51. MOS-a, pomemben gospodarski partner Slovenije in ravno v Srbiji deluje največ podjetij v slovenski lasti v tujini. Pomembnost dogodku je izpostavil tudi podpredsednik pokrajinske vlade Vojvodine Đorđe Miličević, ki je zbrane nagovoril v imenu in po pooblastilu srbskega resornega ministra. Med uvodnimi govorniki je predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh dejal, da so se slovenski obrtniki in podjetniki po izgubi nekdanjega skupnega tržišča držav bivše Jugoslavije, morali znajti in so se obračali predvsem na tržišča Avstrije, Nemčije in sosednjih držav, v zadnjih nekaj letih pa se počasi vračajo in na novo vzpostavljajo poslovne vezi s Hrvaško, Srbijo, sam pa tu vidi veliko priložnosti tudi za obrtništvo in malo gospodarstvo.

Več kot sto udeležencev, v večini podjetnikov iz vseh treh držav, je prisluhnilo predstavitvi aktualnih gospodarskih gibanj, predstavitvi gospodarsko-statusno pravne ureditve in predstavitvi primera dobre prakse sodelovanja teh držav skozi projekt MASTER 5, s katerim bodo naredili model mojstrske šole. Ključ do uspešnosti podjetja je internacionalizacija in kot odličen primer internacionalizacije je svoje izkušnje predstavilo podjetje Orbico, ki je pred več kot 25 leti pričelo pisati zgodbo uspeha. Danes podjetje deluje na 19 trgih držav, zaposluje okoli 6000 delavcev in je eno izmed vodilnih podjetij za distribucijo v Evropi. Na forumu je bil prisoten tudi ustanovitelj in lastnik podjetja Branko Roglić, ki je tudi častni generalni konzul Slovenije v Splitu.

Sklepno dejanje foruma je bila okrogla miza, ki so jo organizatorji poimenovali »Poslovanje od Ljubljane do Beograda – podobnosti, razlike in izzivi«. Udeleženci okrogle mize so bili uspešni podjetniki vseh treh držav. Na okrogli mizi je razprava potekal o priložnostih in zanimivostih Srbije, Hrvaške in tudi Slovenije za investicije iz tujine, o problemih in izzivih s katerimi se srečujejo podjetniki in tu je bil izpostavljen globalni problem sodobnega gospodarstva, ki je pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra. Panelisti so poudarili, da je za uspešnost podjetja pomembna internacionalizacija ali kot se je izrazil izkušen gospodarstvenik Anton Papež, da lahko kar pozabimo na podjetja, ki delujejo le na lokalnem področju. Udeleženci okrogle mize so si bili enotni, da ima to področje velik potencial in da je potrebno še poglobiti gospodarske vezi, saj vse tri države predstavljamo le 0,8% evropskega gospodarstva, da pa razvoja ne more biti, če ni ustrezne podjetniške klime in tako so med vrsticami podali apel politiki, da mora ustvariti pozitivno podjetniško okolje, ki bo preprečilo odhod investitorjev iz naše regije in omogočalo razvoj, ne pa nenehnega ukvarjanja s problemi in težavami, s katerimi se srečujejo gospodarstveniki že predolgo.

Pripravila: Janja Starc (Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško)


Poglejte tudi

Pošljite novico