"V Sloveniji ni izpustov radioaktivnega joda 131"

"V Sloveniji ni izpustov radioaktivnega joda 131" Grafika: ePosavje

Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) je prek svoje spletne strani sporočila, da meritve v Sloveniji ne kažejo povišanih ali neobičajnih koncentracij joda 131 niti katerih koli drugih radioaktivnih izotopov.

Vsi objekti obratujejo normalno

"Prav tako vsi jedrski objekti in naprave z radioaktivnimi snovmi v državi obratujejo normalno," so še zapisali v sporočilu.

"Koncentracije joda v Sloveniji so tako nizke, da niso merljive z našimi avtomatskimi merilnimi postajami"

V zadnjih dneh je namreč na podlagi podatkov, objavljenih v Ispri (v skladu z dogovorom med državami EU rezultate iz Slovenije sproti pošiljamo v evropski zbirni center v Ispro v Italiji v podatkovno bazo EURDEP. Tam se zbirajo podatki tudi iz drugih držav in so sproti objavljeni tudi na njihovi spletni strani), v javnost prišla informacija, da so v Sloveniji izmerjene povišane vrednosti koncentracije radioaktivnega joda (I-131).

"Nekdo je narobe razumel naše podatke"

"Koncentracije joda v Sloveniji so kot običajno tako nizke, da sploh niso merljive z našimi avtomatskimi merilnimi postajami. Domnevamo, da je nekdo narobe razumel naše podatke, saj je očitno upošteval podatek o spodnji meji detekcije kot podatek o izmerjeni vrednosti," še sporočajo z Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost.

Meritve: V zraku ni radioaktivnega joda

URSJV je v petek, 11. novembra, naročila neodvisne meritve radioaktivnosti zraka v Ljubljani. Ponedeljkovi rezultati pooblaščene organizacije (ZVD, d.d.) kažejo, da v zraku ni radioaktivnega joda (I-131).

Twitter: Francozi skočili v zrak

V minulih dneh se je namreč prek družbenega omrežja Twitter pričela debata, kjer so Francozi skočili v zrak. Prek spletnega mesta http://www.centpapiers.com so namreč zagnali vik in krik, da naj bi bil vir radioaktivnega joda 131 Nuklearna elektrarna Krško.

(bš, eP)

Poglejte tudi

Pridružite se nam na Facebooku

Pošljite novico