Skip to main content
V Posavju 11.6° C Četrtek, 4. marec 2021
20.12.2019
13:05
Nuklearna elektrarna Krško 2019
Grafika: ePosavje.com
V Nuklearni elektrarni Krško so znova zadovoljni ob koncu leta. Letošnje leto je zaznamoval remont, ob dosedanji visoki stabilnosti obratovanja pa do konca leta načrtujejo proizvodnjo več od načrtov.

Letošnji remont so opravili v 28 dneh

"Leto zaključujemo v visokem ritmu"

V Nuklearni elektrarni Krško izpostavljajo, da je bil letošnji 28-dnevni remont najkrajši, odkar elektrarna obratuje v 18-mesečnem ciklusu. "Leto zaključujemo v visokem ritmu, ki ne pojenja, vendar ga istočasno zaključujemo z zadovoljstvom in nasmeškom na obrazu zaradi različnih razlogov, predvsem pa rezultatov, ki se nakazujejo ob koncu letošnjega leta," je ob tem povedal Stane Rožman, predsednik uprave NEK. O obratovalnih rezultatih Rožman pravi, da bodo ob predpostavki trenutne stabilnosti izpolnili vse obratovalne in poslovne cilje. "Dosegli smo nekatere druge dosežke, ki se jih bom dotaknil na mednarodni sceni. Z letošnjim letom smo zelo zadovoljni," še pove Rožman.

Rožman: "Izjemna razpoložljivost elektrarne in njena obratovalna učinkovitost"

Rožman med dosežki izpostavlja izjemno razpoložljivost elektrarne in obratovalna učinkovitost, "ki bo na ravni 95%, kar je izjemno visoko." Ob tem bodo presegli načrtovano proizvodnjo 5,34 milijard kWh električne energije. "V letošnjem letu beležimo rekordno kratek remont, odkar obratujemo v 18-mesečnem gorivnem ciklusu, izveden natančno tako je bil načrtovan in planiran." Med obratovalnimi dogodki se gibljejo znotraj kriterijev, da nimajo več kot en obratovalni dogodek na dve leti in da je število samodejnih zaustavitev do dve na tri leta.

"Obratovalna tveganja so izjemno nizka"

"Obratovalna tveganja so izjemno nizka in kar velja poudariti, je izjemno stanje jedrske sredice skozi cel obratovalni ciklus, kjer beležimo nično puščanje, kar je tudi cilj. Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu je na visoki ravni, tako da so vse profesionalno prejete doze daleč izpod upravnih omejitev, ravno tako beležimo dobre rezultate na klasičnem področju varstva in zdravja pri delu," dodaja Rožman.

V najboljši skupini elektrarn v Evropi

"Vsi ti rezultati so posledica izjemne motiviranosti celotnega kolektiva"

Nuklearna elektrarna Krško je bila ponovno uvrščena v najboljšo skupino elektrarn združenja WANO v Evropi. "Najvišjo oceno je od vseh obratujočih elektrarn dobilo približno 10 elektrarn. Smo v elitni družbi s Švico, Nemčijo in eno angleško jedrsko elektrarno." Rožman poudarja, da so vsi rezultati posledica izjemne motiviranosti celotnega kolektiva, zavzetosti in motivacije kolektiva. "Njim gre zasluga za vse to, kar uspemo na letni ravni dosegati," pove prvi mož krške elektrarne.

Potrjeni dokumenti za naslednje leto

V elektrarni imajo odobrene poslovne dokumente za leto 2020. "To je za nas izjemnega pomena. Potem lahko nosimo vse svoje odgovornosti, ki so nam delegirane. Imamo zagotovljene finančne vire za tekoče poslovanje, obratovanje in za izvedbo investicij."

Stane Rožman, NEK

Investicije po načrtih

Z investicijami bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Po načrtih poteka gradnja posebej utrjene varnostne zgradbe, v kateri bodo nameščeni dodatni rezervoarji hladilne vode in dodatni varnostni sistemi za vbrizgavanje vode v reaktorski hladilni sistem in oba uparjalnika za primer nedelovanja obstoječih sistemov.

Izvedli že več kot 60% projektov iz Programa nadgradnje varnosti

Del tretje faze je tudi pomembna varnostna nadgradnja začasnega skladiščenja izrabljenega goriva. Uvedba suhega skladiščenja oziroma postopna prestavitev izrabljenih gorivnih elementov iz bazena v odporne, neprepustno zaprte zabojnike je prav tako prehod od aktivnih rešitev k pasivnim.

Prvič z novim članom uprave

Na tokratni novinarski konferenci se je prvič predstavil tudi nov član uprave NEK. Saša Medaković je namreč 1. novembra na tem mestu zamenjal Hrvoja Perharića, ki se je po končanem petletnem mandatu upokojil. Medaković je ob tem izpostavil zavezo o odprtosti in preglednosti delovanja Nuklearne elektrarne Krško. Svoja vrata so letos odprli več kot 5400 obiskovalcem, v začetku tedna so objavili 360. mesečno poročilo o delovanju elektrarne, naslednje leto pa bo minilo 30 let, odkar so ažurni podatki o delovanju dostopni na lokalnem kanalu kabelskega sistema.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja