Odprtje dopolnilne razstave "Akti" Vladimirja Štovička (FOTO)

Odprtje dopolnilne razstave "Akti" Vladimirja Štovička (FOTO) Foto: Anton Hruševar

V nedeljo, 3. decembra, so v Mestnem muzeju Krško odprli dopolnilno razstavo Akti iz depoja in Prvi krški borci s Štovičkovimi deli iz zbirke Mestnega muzeja Krško.

Z zbirko, ki jo hrani Mestni muzej Krško, se v celoti ukvarja skrbnica te zbirke Nina Sotelšek, ki je v nadaljevanju povedala, da ko se je prvič srečala z bronastim odlitkom "Kotalkarica" v avli mestnega drsališču v Celju, se ji je porodila zamise in hkrati tudi želja, da bi jo imeli tudi v Mestnem muzeju v Krškem - predvsem, ker je Vladimir muzeju podaril tudi mavčni odlitek Kotalkarice.

Žal je pri odlivanju v bron ta mavčni odlitek zelo poškodovan, zato še danes delajo na njegovi zelo zahtevni obnovi. Po predstavitvi poteka obnavljanja mavčnega odlitka, katerega je predstavila Maja Ivanišin, so predstavili še življenje in smrt prvih krških borcev. Odločili so se, da za vsako leto pri otvoritvi ali ogledu dodajo nov poudarek s postopno predstavitvijo vsakega izmed članov skupine. Ker so v lanskem letu so predstavili lik Ivanke Vranjek Angelce, so se letos odločili da z odpiranjem dopolnitve Prvi krški borci predstavijo lik Jožeta Grabarja, kjer so poleg njegove življenske poti ter smrti predstavili tudi obnovljeno plaketo Jožeta Grabarja.

Že res, da na plaketi piše Graber, vendar kot je povedal še živeči brat ustreljenega Jožeta Vid Grabar, so jih Nemci prekrstili v Graberje, po vojni pa se je družina odločila, da povzame prvoten priimek - Grabar. Posavsko skupino devetih fantov in kurirke Ivanke so Nemci po zajetju in mučenju odpeljali v gozd Dobrava, kjer so jih ustrelili. Družina Grabar je leta 1950 prejela spomenico FLR Jugoslavije v večen spomin in slavo padlim borcem, pod katero se je podpisal Josip Broz Tito.

Anton Hruševar

FOTOGRAFIJE (19)


Poglejte tudi

Pošljite novico