Odlomki iz opere Cosi fan tutte odmevali v Krškem in na Raki

Odlomki iz opere Cosi fan tutte odmevali v Krškem in na Raki Foto: Martin Uranič in Boris Moškon

Z izborom najlepših arij, duetov in tercetov so pevci Društva Naša pesem minuli vikend uprizorili odlomke iz opere Così fan tutte Wolfganga Amadeusa Mozarta. Petkovi premieri v Dvorani v parku v Krškem je sledila še nedeljska repriza na gradu Raka.

V operi se prepleta tematika preizkusa ženske zvestobe in sklepanja stave glede zapeljevanja. Stari modrec Don Alfonso predlaga častnikoma Ferrandu in Guglielmu stavo, da je v enem samem dnevu mogoče dokazati, da sta njuni zaročenki – kakor pač vse ženske – zelo muhasti stvarci. Izziv je sprejet, zato oficirja dekletoma – Fiordiligi in Dorabelli – natvezita, da odhajata v bojno vihro, v resnici pa pripravita načrt, kako bi ju prevarala. V ta namen se preoblečeta v tujca in preizkusita svojo zapeljivost ter stanovitnost deklet. V vseh teh intrigah in ukanah se pojavi še pretkana služkinja Despina. Don Alfonso je zmagovalec stave in pove moškima, da morata svojima zaročenkama odpustiti ... saj konec koncev: cosi fan tutte – vse delajo tako/vse so iste.

Foto: Martin Uranič in Boris Moškon

V vlogah so se predstavili Anja Žabkar kot Fiordiligi, Marko Železnik kot Ferrando, Lana Maletić kot Dorabella, Klemen Šterk kot Guglielmo, Jure Klenovšek kot Don Alfonso, Anja Drstvenšek kot Despina. Pri režijskem delu jim je na pomoč priskočila Mirjana Marinčič (članica KD Leskovec pri Krškem). Po črno-belih tipkah so se ubrano sprehajali prsti pianistke Nike Tkalec, ki je budno spremljala vsak ton naših pevcev.

(mž, bš, eP)

FOTOGRAFIJE (10)


Poglejte tudi

Pošljite novico