Rok Sanda prejel zlati znak JSKD za izjemne dosežke

Rok Sanda prejel zlati znak JSKD za izjemne dosežke Foto: Matej Maček / JSKD

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je na osrednji prireditvi sklada v četrtek, 24. januarja 2019, podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Rok Sanda prejemnik zlatega znaka JSKD za izjemne dosežke

Med nagrajenci strokovne komisije so nagradili tudi posavskega rojaka. Zlati znak za izjemne dosežke na področju gledališke dejavnosti je prejel Rok Sanda, avtor gledaliških del, ki so v kratkem časovnem obdobju dosegla odmevne rezultate v slovenskem ljubiteljskem gledališkem prostoru.

Na odrskih deskah pod mentorstvom režiserke Bože Ojsteršek

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, "je Sanda že v srednješolskih letih nastopal v različnih gledaliških predstavah, ustanovil pa je tudi kulturno društvo Prostor idej, zagona, dela, ustvarjanja in napredka (AKD Pizdun), v okviru katerega se je angažiral v alternativnih kulturnih dejavnostih. Bil pa je tudi redni sodelavec DKD Svoboda Senovo, ker se je uril na odrskih deskah kot igralec pod mentorstvom režiserke Bože Ojstršek. Tam se je tudi spoznal s pisateljem Tonetom Partljičem, ki mu je prvi nudil mentorstvo pri pisanju dramatike."

Vzpostavil je temelje umetniške iniciative Little Rooster Productions

"Izobraževal se je na University of East Anglia v Veliki Britaniji in sicer iz angleške književnosti in kreativnega pisanja za kar v Sloveniji ni bilo in še vedno ni primerljivega študija. Tam se je tudi aktivno angažiral v Drama Society in Creative Writing Society, kjer se je spoznaval z gledališkimi tehnikami sodobnega britanskega teatra. Od 2014 naprej se posveča pisanju scenarijev za filme in gledališke predstave. V svojih delih se dotika aktualnih socialnih in zgodovinskih tematik. S kratkim filmom Gastarbeiter in kasnejšo gledališko predstavo z istim imenom se je prvič podal v avtorske vode in vzpostavil temelje nadaljnjega dela umetniške iniciative Little Rooster Productions," dodajajo v sporočilu.

Številne nagrade pričajo o kvaliteti Sandovega dela, ki sodi na najvišjo raven ljubiteljske gledališke produkcije.

 

Vir: JSKD

Ikarus najboljša predstava 55. Linhartovega srečanja

Naslednje dramsko delo predstavlja njegov preboj med sodobne slovenske dramatike, saj je bil z zgodovinsko dramo Ikarus, ki govori o prvi svetovni vojni leta 2017 nominiran za Nagrado Slavka Gruma, njegova režija dramskega besedila pa je bila izbrana za najboljšo predstavo na 55. Linhartovem srečanju.

Feniks je bil nagrajen s tremi Matički

Z naslednjo gledališko predstavo, Feniks, ki nadaljuje zgodbo s tematiko druge svetovne vojne na slovenskem je prejel posebno priznanje selektorja za dramsko delo in režijo na regijskem nivoju, nato pa je bila predstava na državnem nivoju 56. Linhartovega srečanja nagrajena s tremi Matički, med drugim z Matičkom za najboljšo predstavo v celoti.

A tu predstavam še ni bilo konca

"V letu 2018 se je na regijski nivo Linhartovega srečanja uvrstil kar s dvema režijama, z gledališko predstavo Poštna prevara KUD Vesel Teater in gledališko predstavo Skiner društva Mali petelin. Rok Sanda je tudi avtor obeh gledaliških tekstov, s predstavo Skiner pa se je uvrstil tudi na državni nivo Linhartovega srečanja," še dodajajo v obrazložitvi nagrade.

(bš)


Poglejte tudi

Pošljite novico