Februar v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

Februar v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki Foto: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

Kaj vse februarja pripravljajo v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki? V nadaljevanju zapisa si lahko pogledate napovednik dogodkov.

KULTURNI PRAZNIK V GALERIJI BOŽIDAR JAKAC

petek, 8. februar 2019

USTVARJALNICA

Preizkusi grafiko, medgeneracijska delavnica ob 14. uri

Pod mentorstvom slikarja in grafika Janka Orača bomo raziskovali in ustvarjali v grafičnih tehnikah globokega in visokega tiska.

OTVORITEV RAZSTAVE

XIII. postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića: Abstrahirane, lirične obmorske kompozicije ob 16. uri

Letošnja postavitev grafik Bogdana Borčića je izbor iz njegovega delovanja v 60. letih 20. stoletja, ko je umetniška grafika na Slovenskem in po svetu doživljala vrhunec. Obdobje ustvarjalčevega uveljavljanja doma in vstopa v mednarodni prostor oblikovno zaznamujejo vplivi informela ter lirične abstrakcije. Na ravni vsebine je zaznati, kako ga je inspiriralo mediteransko okolje, še posebej otok Vis in ribiško naselje Komiža, kjer je že kot otrok preživljal počitnice. Za Borčićev obmorski cikel iz 60. let je značilen odmik od realističnega načina in zavestno preizkušanje meja znotraj možnosti, ki jih nudijo grafični postopki. Grafike subtilno združujejo reči in dogodke iz stvarnega ter idejnega sveta. Predmeti, drobci, dogodki in utrinki iz življenja ribičev so abstrahirani ter rafinirano »preurejeni« v likovne znake. Ti učinkujejo kot barvno uglašena in dekorativna celota, kjer se srečujeta kompozicijska strogost ter poetična raba mehkih oblik. Na otvoritvi bo razstavo predstavil dr. Robert Simonišek. Dogodek bo spremljal Boris Šinigoj na lutnji.

Ob kulturnem prazniku je vstop v galerijo prost. Prijazno vabljeni!

ZIMSKE POČITNICE

Dve ustvarjalnici: Pustne maske

torek in sreda, 19. in 20. februar 2019, med 10. in 12. uro

Šemljenje je eden izmed najstarejših ljudskih običajev. Ljudje so se šemili, da bi pregnali zimo in priklicali pomlad. Ker pust že trka na vrata in s tem pustno rajanje, ko se otroci veselijo in šemijo v svoje najljubše junake, bomo na tokratni delavnici izdelovali unikatne naglavne pustne maske na kaširan balon. Delavnici sta brezplačni.

Prijave: info@galerija-bj.si ali 07 49 88 140.

IZOBRAŽEVANJE

Nadaljevalni tečaj grafičnih tehnik začetek

v sredo, 20. februarja 2019, ob 17. uri (osem srečanj)

Tečaj bo potekal od 20. februarja do 10. aprila 2019, ob sredah, z začetkom ob 17. uri in v obsegu 32 ur (8 srečanj po 4 šolske ure). Spoznali in ustvarjali bomo v grafičnih tehnikah globokega tiska: suha igla, jedkanica, akvatinta in rezervaž. Tečaj bo vodil umetnik Janko Orač. Kotizacija za celoten tečaj je 80 €. Prijave in informacije: info@galerija-bj.si ali 07 49 88 140. Število mest na delavnici je omejeno na 8 udeležencev. Material je vključen v ceno. Predznanje za delavnico ni nujno potrebno.

. Delavnico sofinancira JSKD OE Krško. Člani Kluba prijateljev GBJ imajo ob vpisu 20% popust na kotizacijo. Prijava je potrjena s plačilom kotizacije do začetka tečaja.

OTVORITEV RAZSTAVE

Pust skozi čas: Fotografije Gorana Rovana

Lamutov likovni salon petek, 15. februar 2019, ob 18. uri Razstavo fotografij novinarja in fotografa Gorana Rovana, ki se motivno vežejo na Kostanjevico na Krki, okoliško naravo in utrip mesta ob tradicionalnem kostanjeviškem pustovanju – Šelmariji, pripravlja Etnološko društvo Prforcenhaus, v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac.

Razstava bo na ogled do 15. marca.

PODALJŠANJE RAZSTAVE

DKV. Dugo Kusterle Valvassori. Tri zgodbe z meje.

Razstava je podaljšana do 7. aprila 2019.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki


Poglejte tudi

Pošljite novico