Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
16.07.2020
07:57
Armando Marocco v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
Grafika: ePosavje.com
V Lapidariju Galerije Božidar Jakac je na ogled razstava slikarja, kiparja, performerja in vsestranskega umetnika Armanda Marrocca z naslovom Biti je biti.

Biti je biti

Razstava italijanskega umetnika Armanda Marrocca

KOSTANJEVICA NA KRKI Razstavo Biti je biti Armanda Marrocca so v Lapidariju odprli z nekajmesečnim zamikom. "Ker umetnik prihaja iz Milana, ko je bila razstava namenjena za odprtje in opraviti transport, se je ravno začela pandemija. Ta je bila v tem območju Italije celo najmočnejša, zato smo razstavo zamaknili. Nismo vedeli do kdaj in takoj, ko se je prikazala priložnost, smo napotili transportno službo, da je pripeljala dela. Po mojem mnenju smo bili prvi v Evropi, ki smo gostili umetnika iz Milana," je ob tem povedal Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.

Italijanski umetnik starejše generacije

Gre za italijanskega umetnika starejše generacije, ki sicer izhaja z juga Italije. V 50. letih prejšnjega stoletja se je preselil v Milano, kjer je bil takratni vrvež sodobne italijanske umetnosti.

Številne nagrade za doprinos k sodobni italijanski umetnosti

V svoji bogati karieri je umetnik realiziral številne projekte na prostem, v sodobnih galerijskih prostorih, a prav tako v cerkvah in samostanih po Italiji, za svoj doprinos k sodobni italijanski umetnosti pa je prejel številne nagrade, dvakrat je gostoval na Beneškem bienalu.

"Zelo smo veseli, da ga imamo priložnost gostiti"

"Zelo smo veseli, da ga imamo priložnost gostiti. Avtor je sam prišel v Kostanjevico na Krki in povprašal po možnosti razstavljanja, kar nam daje še dodatno zadovoljstvo, da je našo galerijo prepoznal, kjer bi lahko razstavljal," ob tem še pove Milovanović. "Dokaj hitro smo se dogovorili o možnosti in obliki same razstave."

Razstava je na ogled do 9. avgusta

"Žive barve in vpliv Mediterana"

Kot še dodaja Milovanović, je tovrstna smer informela, ki prihaja iz italijanske smeri, v Sloveniji precej neznana. "V Sloveniji smo imeli to gibanje precej močno, ampak je bilo bolj navezano na srednjeevropski prostor in so koloriti povsem drugačni. Največkrat asfaltna ali temno rjava barva, tukaj pa vidimo mediteranski druh, žive barve in vpliv Mediterana, od koder avtor tudi prihaja." Razstava je v Lapidariju Galerije Božidar Jakac na ogled do 9. avgusta.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja