Skip to main content
V Posavju 5° C Torek, 23. 2024
30.09.2019
17:14
Grafika: Ansat TV
V Galeriji Krško Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič skozi razstavo Dve v vrsto predstavljata najnovejša grafična dela, ki so plod večletnega poznanstva in sodelovanja.

Dve v vrsto v Galeriji Krško

KRŠKO Avtorici sta na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani najprej študirali slikarstvo in nato pri profesorju Lojzetu Logarju opravili še magistrski študij grafije. Ob poplavi novih medijev sta vse do danes ostali grafičarki. Z razstavo Dve v vrsto želita pokazati, kako se njuno delo na več ravneh prepleta in dopolnjuje.

"Njuno delo se je začelo prepletati med seboj"

"V Galeriji Krško sta se poigrali z mislijo, da se poznata že zelo dolgo časa. Skupaj sta preživeli vse stopnje izobrazbe in v Galeriji Krško ustvarili dialog. Začeli sta si izmenjavati svoje matrice, ideje. Veliko sta komunicirali in njuno delo - nasploh je malce drugačno - se je začelo prepletati med seboj," pove Nina Sotelšek iz Mestnega muzeja Krško.

"Zakonitostim tehnološkega postopka grafike se upirata"

Kljub temu, da jih večkrat označujejo kot naslednici Ljubljanske grafične šole, sami tega ne čutita. "Povzeli sta zelo temeljito poznavanje tehnološkega postopka grafike, jedkanice. Se pa tem zakonitostim upirata, jih kršita in jih pretvarjata po svoje," pove Nina Sotelšek. Ena od takih je, da denimo matrice ne uničita, ampak se z njo še naprej poigravata. "Ploščo, ki sta jo jedkali, jedkata naprej in uporabljala v novih kompozicijah."

Recikliriranje znotraj ustvarjalne prakse

Glede na to, da umetnici svojih matric ne uničita in jih uporabljata še naprej, bi lahko rekli, da jih reciklirata in bi se s tem tematsko približali aktualni družbeni temi. Vendar recikliranje znotraj svoje ustvarjalne prakse razumeta vsaka po svoje. Nataša Mirtič stare matrice kombinira z novimi in na ta način gradi svoj likovni jezik, Vesna Drnovšek pa odtiskuje tudi najdene predmete.

Razstava bo na ogled do 13. oktobra

Umetnici sta v preteklosti že nekajkrat sodelovali na skupinskih razstavah. S pripravo razstave Dve v vrsto pa sta si odprli možnost, da vsaka na novo razišče premise svojega dela. Razstava Dve v vrsto je v Galeriji Krško na ogled do 13. oktobra.

Ansat TV

krško
kulturni dom krško
fotogalerija
video
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja