Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
29.10.2020
10:40
Razstava Mateje Gačnik v Krškem
Grafika: ePosavje
Krška izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti je v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Liber sicer v četrtek virtualno odprla fotografsko razstavo mlade ustvarjalke Mateje Gačnik.

Brez glasu, samo spomin

Fotografska razstava Mateje Gačnik

KRŠKO Avtorica z razstavo Sine voce, sola memoria oz. Brez glasu, samo spomin predstavlja razpadajoče zgradbe, ki pričajo o zgodbah in spominih, ki si jih danes lahko le predstavljamo. "V zgradbah so ostale malenkosti, ki še govorijo o nekih preteklih časih, neka mističnost je okrog njih. Recimo pred neko hišo sem našla še na pol polno flašo viskija in v neki hiši še vedno na obešalniku, čeprav se je hiša že podrla, na obešalniku visi moški suknjič in srajca popolnoma nedotaknjeni," pove Mateja Gačnik, avtorica razstave.

Tematika za razstavo iz domačega okolja

Mateja Gačnik, sicer absolventka oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pravi, da se je sama zamisel o tematiki razstave porodila na sprehodih v okolici doma v Šutni. "Tam je včasih živelo več ljudi in zapustili so mnogo stavb, ki sedaj samo razpadajo in v bistvu čakajo na nove lastnike."

Danes marsikatere hiše z avtoričinih fotografij več ni

"Ker so pač dobile nove lastnike in so jih začeli podirati ali spreminjati namembnost," še pove sogovornica.

Virtualna razstava

Prva samostojna razstava Mateje Gačnik

Krška izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti je v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Liber razstavo zaradi razmer, povezanih z novim koronavirusom odprla virtualno. Veseli jih, da se mladi umetniki predstavljajo tudi v Krškem. "Da se zopet vračajo v okolje in z nami delijo svojo ustvarjalnost, svojo umetniško izražanje, ki ga v času študija pridobivajo od drugje. Predvsem pa nas veseli, da se vključujejo v lokalna kulturna društva in vsa ta svoja znanja in ustvarjalnost razvijajo znotraj teh možnosti," nam je povedala Tinka Vukič, vodja krške izpostave JSKD. Sine voce, sola memoria je sicer prva samostojna razstava Mateje Gačnik.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi