Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
13.01.2021
08:13
Galerija Božidar Jakac, Foto: Alja Fir
Kaj vse bodo v januarju 2021 pripravili v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki? V Galeriji kljub epidemiji ne počivajo.

Januar 2021 v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

Barvna jedkanica

Bogdan Borčić, No. 91324, 2014, barvna jedkanica, akvatinta / papir, inv. št.: BB 8387

GOSTOVANJE V SINAGOGI MARIBOR

Bogdan Borčić: In principo erat Dachau

27. januar 2021

V sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine pripravljamo v Sinagogi Maribor gostujočo razstavo risb ter grafične mape Bogdana Borčića z naslovom In principio erat Dachau, ki je nastala po naročilu Muzeja spominskega obeležja Koncentracijskega taborišča Dachau. Borčić je v tem ciklu tik pred svojo smrtjo leta 2014 z neposrednim nizanjem predmetov prikazal spomine na dogodke in atmosfero človeškega trpljenja v koncentracijskem taborišču Dachau, kamor je bil interniran kot mladenič leta 1944. Odprtje razstave bo (v virtualni obliki) potekalo 27. januarja na Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta.

Borčičev kabinet

Bogdan Borčić, Tokrat malo več o školjki II, 1971, jedkanica, barvna akvatinta / papir, inv. št. BB 4235

NOVA POSTAVITEV V GRAFIČNEM KABINETU BOGDANA BORČIĆA

Bogdan Borčić: XV. postavitev

8. februar 2021

XV. postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića bo predstavila okrog 20 umetnikovih grafik, ter skic, datiranih v prvo polovico 70. let prejšnjega stoletja. Gre za dela iz Borčićevega desetletnega in javnosti najbolj znanega cikla z motivi školjk, ki jih je umetnik v grafičnem mediju preučeval s skoraj znanstveno natančnostjo. Upodobitve geometrijskih lupin in njihovih prerezov različnih školjk in morskih polžev v prostorskih kompozicijah, skupaj z zapisi in osebnimi vizualnimi znaki, kot celota pogosto spominjajo na prirodoslovne študije ter pričajo o Borčićevem raziskovanju širokega polja in razmerij med naravo in umetnostjo.

Skenografija

SPLETNA USTVARJALNICA

Skenografija

V spletni GBJ ustvarjalnici tokrat predstavljamo tehniko pri kateri lahko z domačim skenerjem, različnimi predmeti ter z malce razmisleka o kompoziciji ustvarimo zanimiva digitalna umetniška dela. Raziskovanje ustvarjanja fotografij s skenerjem je predlog za ustvarjalno druženje cele družine, saj bodo izdelki zagotovo navdušili tako najmlajše kot odrasle. > Spletna ustvarjalnica

Vladimir Lamut, Grad Kostanjevica, 1957, inv. št. GG 1982

Vladimir Lamut, Grad Kostanjevica, 1957, inv. št. GG 1982

ZAPIS NA BLOGU

Zapisi zgodb iz kostanjeviškega kloštra

Zapisi zgodb iz kostanjeviškega kloštra so ubesedeni spomini Martina Šantlja na dogajanje v stavbi nekdanjega cistercijanskega samostana v 60. letih, preden je le-ta postala Galerija Božidar Jakac. Tako se po spominih iz kostanjeviškega kloštra sprehodimo od vinske kleti, do prizorišča snemanja filma, uprizoritve opere do začetkov Mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva. Še vedno pa bomo veseli tudi ostalih vaših pričevanj in fotografij iz samostana, ki jih bomo shranili v dokumentarni fond galerije. Fotografije in zgodbe nam lahko pošljete na elektronski naslov info@galerija-bj.si ali nas pokličete v tajništvo galerije na 07 49 88 140.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
napovednik
galerija božidar jakac

Pridružite se nam

Poglejte tudi