Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
20.11.2020
17:17
Izposoja knjig v času epidemije
Grafika: ePosavje.com
V Valvasorjevi knjižnici Krško med epidemijo niso opazili, da bi branje med uporabniki upadlo. Spremenile pa so se njihove navade, nam je povedala direktorica Urška Lobnikar Paunović.

V času epidemije so se knjižnice prilagodile

KRŠKO Knjižnice so se že v spomladanskem valu epidemije hitro prilagodile novonastalim razmeram. Organizirale so brezstično izposojo, pa tudi izposojo po pošti, kar ohranjajo tudi v tem času. "Naši uporabniki gradiva predhodno naročijo in ga potem po dogovoru osebno prevzamejo ali jim ga pošljemo po pošti. Naročijo pa lahko preko elektronske pošte, telefona, Cobissa, skratka na več načinov, kar je komu bližje," pravi Urška Lobnikar Paunović, direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško.

Uporabnike privajajo na uporabo elektronskih virov

Kot dodaja sogovornica, lahko tako lahko poleg brskanja po različnih bazah, berejo časopise v elektronski obliki. "Lahko berejo elektronske knjige preko Biblosa ali pa lahko od tega tedna naprej poslušajo zvočne knjige, naša knjižnica je obogatila ponudbo z izposojo zvočnih knjig preko aplikacije Audio Book, tako da upamo, da naši uporabniki vedo, da smo tukaj."

Izposoja je na enaki ravni

"Zaenkrat smo z letom, kakršno je, lahko zadovoljni"

Izposoja knjižničnega gradiva je na približno na enaki ravni kot v lanskem letu, edina razlika je, da si sedaj uporabniki izposodijo veliko več gradiva, za dlje časa. "Pridejo manjkrat, ampak takrat ko pridejo, si pa vzamejo in tudi vračajo lahko gradivo, zato da se jim doma ne nabirajo stvari, tako da zaenkrat smo z letom, kakršno je, lahko zadovoljni."

Uporabniki posegajo po knjigah različnih zvrsti

Poleti so bili romani. Zdaj? "Trenutno vsi berejo Pestrno"

"Poleti so seveda to bili romani, od malce lažjih do kakovostnejših, zimski čas je pa, ker je šola in študij na daljavo in je zelo veliko strokovnih knjig zunaj, pa kar nekaj domačega branja se izposodi, ravno toliko kot prej, ko je bila šola v šoli. Trenutno vsi berejo Pestrno in nimamo nobenega izvoda v knjižnici."

(eP)

krško
valvasorjeva knjižnica krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja