Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
26.05.2020
20:51
Galerija Božidar Jakac po epidemiji
Grafika: ePosavje.com
S postopnim rahljanjem ukrepov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, so svoja vrata odprli tudi muzeji in galerije. Preverili smo, kako delo v novih razmerah poteka v Galeriji Božidar Jakac.

Galerija Božidar Jakac po epidemiji

Galerijo so odprli s 5. majem, Lamutov likovni salom pa 18. maja

KOSTANJEVICA NA KRKI Takoj po uradnem obvestilu o ponovni možnosti odprtja knjižnic, galerij in muzejev in kratki koordinaciji s Skupnostjo muzejev Slovenije so Galerijo Božidar Jakac odprli s 5. majem. Lamutov likovni salon pa so odprli šele v ponedeljek, 18. maja, na dan muzejev. "Nekaj razstav smo imeli še postavljenih, ker jih je pandemija na nek način v razstavišče ujela. Ni bilo ne časa in ne možnosti vračila umetnin. Razstava v cerkvi prav tako še stoji, saj umetnih prihaja iz Hrvaške," pojasnjuje direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović.

Za nove transporte se že dogovarjajo

Trenutno pa se že dogovarjajo za nove transporte. "Tukaj imamo nekaj težav, kajti avtor naslednje razstave v Lapidariju prihaja iz Milana, torej s področja, ki je bilo morda med najbolj ogroženimi v Evropi. Mislim, da bomo uspeli tudi iz Milana narediti transport že v začetku junija, tako zdaj potekajo dogovori. Razstava, ki sledi v cerkvi, pa bo razstava avtorja iz Banja Luke. Tudi tu je nekaj tehničnih težav pri samem transportu, komunikaciji z avtorji, pisci besedil in podobno. Ampak nekako uspevamo te zadeve prebroditi."

"Mesec maj je bil vedno mesec skupin"

"Šolske skupine smo komaj spravili v vse termine"

Delovanje galerije je trenutno nekoliko prilagojeno danim razmeram, poudarja Milovanović. "Kljub velikosti naše galerije, ne moremo delati z obiskovalci, kot smo bili vajeni pred epidemijo. Mesec maj je bil vedno mesec skupin, šolske skupine so običajno ta mesec rezervirale zase in smo jih komajda spravili v vse te termine. Tega seveda letos ni in to pomeni precejšnji finančni udarec za našo institucijo."

V prvem vikendu po odprtju prodali 12 vstopnic, lani v tem času 110

Prav tako se pozna, da ni tujih obiskovalcev, dodaja. "Za primerjavo lahko povem, da je bilo v prvem vikendu po vnovičnem odprtju galerije prodanih 12 vstopnic, v tem času lani smo jih prodali 110, od tega je bilo 9 tujcev, 79 obiskovalcev pa je bilo v skupinah. Razlika je precejšnja."

Pri obiskovalcih opažajo nekoliko zadrege, kako postopati

Pri obiskovalcih opažajo nekoliko zadrege, kako postopati in podobno, saj skladno s pravili tudi v muzejih veljajo zaščitni ukrepi. "Mislim, da se to pri nas dokaj hitro razgubi, kajti res smo veliki, naša prodajalna vstopnic se nahaja na prostem in ni tega občutka zaprtega prostora in vseh pravil, ki so in ki se jih morajo obiskovalci z drugimi v interakciji v galeriji držati – kar se tiče nošenja mask, razkuževanja rok in podobno, kar je zdaj v vsakem javnem prostoru prisotno," še dodaja Milovanović.

(eP)

galerija božidar jakac
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja