Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
13.02.2020
19:27
Kulturni praznik v Krškem
Foto: Občina Krško
Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je bilo veselo v Kulturnem domu Krško, kjer so podelili letošnje Prešernove plakete in priznanja. Zlato Prešernovo plaketo je prejela Boža Ojsteršek.

Pred kulturnim praznikom v Krškem

KRŠKO Za predano delo in izredne uspehe na področju ljubiteljske kulture sta župan občine Krško mag. Miran Stanko in predsednik Zveze kulturnih društev (ZKD) Krško Uroš Brezovšek v petek na osrednji slovesnosti ob kulturnem prazniku v Kulturnem domu Krško domačim ustvarjalcem podelila Prešernove plakete in priznanja. Zlato Prešernovo plaketo so za izjemno bogato delo na področju gledališča podelili Boži Ojsteršek, dolgoletni režiserki Gledališke skupine DKD Svoboda Senovo.

Rok Sanda: "Ne pozabimo na kulturo. Ona nas je rodila"

Kot je v svojem slavnostnem nagovoru poudaril Rok Sanda, prejemnik Zlatega znaka Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS in večkratni nagrajenec Linhartovih srečanj, je kultura jedro skupnosti, jedro naroda. »Veliko je moral slovenski narod prestati, da je danes tu, kjer je, da se lahko izražamo v lastnem jeziku. Zahvaliti se imamo slovenski pesmi, slovenski književnosti, slovenski umetnosti nasploh«…, je dejal in dodal, da je na kulturnikih, da kulturo poveličujejo in poudarjajo, kako pomembna je. Ob tem pa poudaril tudi nujnost povezovanja: "Moramo se povezovati, moramo biti enotni. Samo ko smo enotni, samo ko si pomagamo, samo takrat lahko doživimo rast, tako osebno, kot družbeno. Ne pozabimo na kulturo. Ona nas je rodila," je zaključil.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

Nagrajenke in nagrajence ter ostale zbrane sta uvodoma pozdravila in jim ob prazniku čestitala tudi predsednik Zveze kulturnih društev Krško Uroš Brezovšek in župan občine Krško mag. Miran Stanko. Župan je ob tem izpostavil pestro in raznoliko ustvarjanje na področju ljubiteljske kulture v občini in se zahvalil vsem za njihov prispevek v zakladnico bogatega kulturnega ustvarjanja.

Med dobitnike bronastih Prešernovih plaket so se zapisali Roman Blatnik (Društvo likovnikov Krško OKO), Silva Gorjup (KD Anton Aškerc Koprivnica), Kiara Karolina Kerin (Mažoretni klub Baton Krško), Anja Kozinc (KD Svoboda Brestanica), Zvonimir Marinič (DKD Svoboda Senovo), Tanja Tušek Sotelšek (DKD Svoboda Senovo), Mirko Zakošek (KD Svoboda Brestanica) in Anja Žabkar (KD Svoboda Brestanica).

Priznanje z zahvalo za omogočanje pogojev za kulturno dejavnost v Brestanici je prejela Krajevna skupnost Brestanica, priznanje za dosežek leta pa Klara Eva Kukovičič, ki je na 24. slovenskih dnevih knjige prejela srebrno priznanje za kratko zgodbo.

Srebrne Prešernove plakete so za predano delo prejeli Boris Hrušovar (KD Svoboda Brestanica), ki v Moškem pevskem zboru Svoboda Brestanica poje že 34 let, Sonja Simončič (KD Anton Aškerc Koprivnica) za predano delo z mladimi na področju kulturnega ustvarjanja, še posebej v otroški gledališki sekciji koprivniškega gledališča, in Jože Šterk (Društvo likovnikov OKO Krško) za bogato slikarsko ustvarjalno pot in nepogrešljivo pomoč pri razstavah.

 

Zlata Prešernova plaketa Boži Ojsteršek

Zlato Prešernovo plaketo za izjemno bogato življenjsko delo na področju ljubiteljske kulture je prejela Boža Ojsteršek, vsestranska kulturna ustvarjalka, širši javnosti predvsem znana kot režiserka Gledališke skupine DKD Svoboda Senovo. Po letih vodenja šolske dramske skupine je oder postavila komedijo Micka, pa ne županova, s katero se je na Senovem začel razcvet gledališča.

Vse do danes je na oder postavila več kot 20 dramskih del

Vse do danes je na oder postavila več kot dvajset dramskih del, od tega kar polovico izpod peresa pisatelja in komediografa Toneta Partljiča, in dosegla številne uspehe. Od večkratnega sodelovanja na Čufarjevih dnevih na Jesenicah do udeležbe na medobmočnih Linhartovih srečanjih, dvakrat tudi na republiškem Linhartovem srečanju. Izmed njenih igralcev je bil izbran tudi dobitnik nagrade Sklada Staneta Severja za najboljšega amaterskega igralca, če omenimo le najprestižnejšo med nizom nagrad, ki so jih prejeli igralci in igralke »njenih« upodobitev. Za izvirno režijo Silvestrske sprave je tudi sama prejela posebno nagrado. Kot radijsko igro je z igralci posnela dve besedili: "O kokoški, ki je ukradla pesmico" in "Zadnji vitez plemeniti Heldenstamm".

"Poklon, s katerim Božo Ojsteršek umeščamo med velike osebnosti tega prostora in časa"

V njeni najnovejši režiji pa se je zelo uspešno lotila glasbeno gledališke družinske predstave Show strahov Svetlane Makarovič, ki razveseljuje tudi mlajše gledalce. "Zlata Prešernova plaketa naj ne izzveni samo kot zahvala, temveč kot poklon, s katerim Božo Ojsteršek umeščamo med velike osebnosti tega prostora in časa," so še zapisali v obrazložitvi.

Kulturni program osrednje slovesnosti, ki sta jo povezovala Klara Eva Kukovičič in Matej Krmelj, so oblikovali solistka Anja Žabkar ob klavirski spremljavi Estere Cetin, Jerneja Vakselj na violini, oddelek za sodobni ples Glasbene šole Krško s koreografinjo Rosano Horvat, vokalistko Nežo Jurečič, kitaristom Miho Koretičem ter literati Branka Pirc, Klara Eva Kukovičič, Zala Teodorovič in Nika Ogorevc.

Občina Krško

krško
fotogalerija

Pridružite se nam