Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
07.04.2020
14:04
Foto: Nik Pribožič
V Mestnem muzeju Krško so 30. marca 2020 praznovali 10. rojstni dan.

10 let Mestnega muzeja Krško

"Potrdilo se je, da lokalna skupnost potrebuje lokalni muzej"

KRŠKO Kot pravijo, se je v tem desetletju potrdilo, "da lokalna skupnost potrebuje lokalni muzej, da z njim prebuja zavest in odgovornost do ohranjanja dediščine. Z muzejem ima skupnost zagotovilo, da se ji ni treba bati za izgubo identitete z vsemi posledicami, ki jih to lahko prinaša. "

Podarjeni predmeti kot del zgodovinskega spomina

Ob tem se zahvaljujejo vsem vam, ki v zaposlenih muzeja prepoznavate verodostojne sogovornike. "Zaupate jim svoje osebne zgodbe, najbolj intimne spomine ali jim predate predmete, ki vam osebno veliko pomenijo, a ste skozi pogovor presodili, da je predmet vreden tudi poglobljenega preučevanja in predstavljanja javnosti. Mnogo vas je takšne predmete ne le posodilo za čas trajanje te ali one razstave, temveč jih muzeju in s tem lokalni skupnosti predalo v trajno last. Ti predmeti so s tem dejanjem postali del zgodovinskega spomina. Muzeji smo namreč edine pristojne ustanove za strokovno odbiranje, zbiranje in hranjenje predmetov, ki enkrat, ko se za to pojavi priložnost, spregovorijo na razstavah… Vse do takrat pa kot pomniki nekega preteklega časa ustrezno konservirani čakajo v za to namensko urejenih prostorih, t.i. muzejskih depojih," še dodajajo v sporočilu.

"Zagotovo bodo zanamci ob pripravi 100-letnice muzeja zapisali, da je bil COVID-19 tisti ..."

Kot v pismu še piše direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc, pod katerega Mestni muzej spada, "si nismo predstavljali, da bo muzej svoj deseti rojstni dan praznoval ob zaprtih vratih za obiskovalce, in da tudi zaposleni ne bodo smeli ta dan za nekaj trenutkov sesti skupaj in si čestitati za opravljeno delo. A svet je poln presenečenj, lepih in tistih malo manj. Zagotovo bodo zanamci ob pripravi stoletnice muzeja, če ne že prej, zapisali, da je bil COVID-19 tisti, ki je leta 2020 med drugim ohromil tudi delovanje Mestnega muzeja Krško in onemogočil praznovanje njegove desetletnice."

krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja