Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
02.07.2019
10:37
Foto: arhiv ePosavje
Meseci od septembra do junija so posebni za vzgojitelje, učitelje in otroke. Polni različnih izzivov pa so tudi za knjižničarje.

Mladi bralci v Knjižnici Brežice

BREŽICE Skozi celo šolsko leto se trudimo najti najboljšo pot do šol in vrtcev ter otroke vseh starosti navdušujemo za branje. Knjige jim želimo približati in jih opogumiti, da se podajo na bralne poti v različne svetove. Branje knjig nam namreč nudi potovanja brez potnega lista in pridobivanje novih znanj.

Pravljice, reševanje ugank in ustvarjanje ob knjigah

Na mladinskem oddelku Knjižnice Brežice želimo, da se otroci že v svojih prvih letih počutijo domače med knjižnimi policami, zato vrtčevske skupine povabimo na pravljice, reševanje ugank in ustvarjanje ob knjigah. Osnovnošolce želimo naučiti samostojnega iskanja knjig, ob tem pa jim razkažemo tudi skrite kotičke knjižnice.

Odkrivali zaklade domačega kraja

Letos smo za tretješolce pripravili posebno uro v knjižnici, ko smo odkrivali zaklade domačega kraja. Vsak kraj občine Brežice ima svoje posebnosti, zgodovino, znane osebe, skrite kotičke in zgradbe polne zgodb. Delček teh sva knjižničarki ob knjigah, razglednicah, plakatih in drugem gradivu, ki ga hranimo v posebnem delu knjižnice, imenovanem Domoznanska zbirka, želeli predstaviti učencem. Tako smo se z mladimi iz OŠ Artiče, OŠ Cerklje ob Krki, OŠ Brežice in OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova ter PŠ Kapele podali na potep po mestu Brežice, vsaka skupina pa je spoznavala še kraje, ki se nahajajo v okolišu šole, iz katere prihajajo. Poučno je bilo za vse sodelujoče, tudi knjižničarki sva izvedeli marsikaj novega.

Domoznanski del knjižnice

Domoznanski del knjižnice pa raste in se bogati prav skozi odkrivanje zakladov podatkov, ki se v različnih pisnih in slikovnih virih nahajajo med ljudmi. Dediščina kraja namreč nastaja ob različnih priložnostih, v knjižnici pa si želimo, da bi jo ohranili še za mnoge rodove. Temu so namenjena naša druženja z otroki in mladimi ter skrb za vzgojo vedoželjnih in skrbnih bralcev.

Poletavci

Pol ure branja na dan prežene dolgčas stran, zato vas dekleta in fantje od 7. do 12. leta starosti vabimo, da postanete Poletavci – poletni bralci. Naj bo z dobro knjigo obogateno poletje, ki se je že začelo.

Andreja Dvornik, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice