Skip to main content
V Posavju 7.1° C Četrtek, 25. 2024
23.01.2020
17:08
Foto: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
Po uspešnem letu 2019 v Galeriji Božidar Jakac v letu 2020 načrtujejo več novih dogodkov, osrednji razstavni projekt bo pregledna razstava Silvana Omerzuja.

Pripravljajo zanimiv program

KOSTANJEVICA NA KRKI V Galeriji Božidar Jakac po uspešnem lanskem letu tudi za letos pripravljajo zanimiv program. "V samostanski cerkvi bomo začeli z razstavo Slobodana Vidoviča, to je sodelovanje z Banja Luko, s katerim smo začeli pravzaprav že lani sodelovati. Nadaljevali bomo jeseni z razstavo Mitje Koniča, gre za mladega slikarja iz Slovenije, ki pa je potem študij nadaljeval v Dresdnu in sedaj živi v Münchnu, kjer tudi ustvarja," pove direktor Galerije, Goran Milovanović.

Leto 2020 v Galeriji Božidar Jakac

V Lapidariju bodo najprej odprli razstavo italijanskega umetnika Armanda Marrocca. Avtor, ki je zdaj že v častitljivih letih, se bo predstavil z ambientalno postavitvijo. "Nato bo sledil projekt, skupinska razstava, ki jo pripravljamo pravzaprav kot uverturo za gostovanje v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu v letu 2021. V Lamutovem likovnem salonu pa bo po, že sedaj tradicionalni razstavi o pustu, ki bo po tej razstavi v februarskem času. Potem razstava Tine Mohorovič, mlade grafične umetnice, ki je po rodu iz Novega mesta, sedaj pa sicer živi na Obali," še doda Milovanović.

Prenos razstave Prenavljamo!

Sledil bo prenos razstave iz Muzeja za oblikovanje in arhitekturo Ljubljana z naslovom Prenavljamo! "Vemo, da je Kostanjevica na Krki spomenik, da je veliko objektov zaščitenih, da je pravzaprav tudi objekt v katerem je Lamutov likovni salon tik pred nakupom in bo potreben temeljite prenove in premisleka kaj in kako s tem objektom. Zato se nam je zdelo smiselno, da se ta razstava, ki se je pa dotikala nekaj zadnjih prenov kulturnih spomenikov po celi Sloveniji, prenese tudi sem in se mogoče ob njej uspe narediti čim več spremljajočih dogodkov, ki bi ljudem nekoliko bolj pojasnili pravzaprav vlogo Zavoda za varstvo kulturne dediščine in podobnih inštrumentov v Sloveniji pri sami prenovi," dodaja Milovanović.

V Lamutovem likovnem salonu

V Lamutovem likovnem salonu bo razstavljala tudi mlada umetnica Ana Skobe, ki se je na zanimiv način lotila arhitekturnih objektov, saj jih je rekonstruirala na način, da jih je razstavila, premislila in ponovno vzpostavila. Osrednji dogodek bo pregledna razstava Silvana Omerzuja, ki jo bodo septembra odprli v novih prostorih. Gre za režiserja, slikarja in lutkovnega umetnika, ki je po rodu iz Brestanice, sicer pa živi v Ljubljani. »V tem novem prostoru pa bomo pravzaprav začeli še z eno večjo razstavo, prenosom razstave spet iz galerije Murske Sobote, s katero sodelujemo že vrsto let zelo uspešno tudi mi bomo letos gostovali pri njih z Matejo Kavčič. Oni pa bodo gostovali z eno veliko pregledno razstavo pod naslovom Osamljenosti, prekmurskega slikarstva 20. stoletja,« pove Milovanović

Z obiskom zadovoljni

Pri stalnih zbirkah bodo znova prenovili Borčičevo zbirko in po dokončani energetski sanaciji šole znova postavili zbirko v Osnovni šoli Jožeta Gorjupa. Odprli jo bodo 7. februarja, na predvečer kulturnega praznika. V Galeriji Božidar Jakac so v lanskem letu zabeležili nekoliko boljši obisk kot v letu 2018, kar jih je pozitivno presenetilo, glede na to, da je bila predlani na ogled velika razstava Obrazi ekspresionizma, na kateri je bil opazen povečan obisk. "Prodali smo nekaj manj kot 100 kart več kot predlani in se mi zdi, da je ta podatek najbolj merljiv, najbolj točen, vsi ostali trendi glede drugih skupin in tudi glede teh vstopnin, ki so za ljudi, ki imajo določene kartice in s tem tudi brezplačen vstop, se seveda potem relevantno približno enako gibljejo. To pomeni, da se sedaj številka vrti nekoliko manj kot 24 tisoč obiskovalcev na letni ravni," doda Milovanović.

"Mislim, da bi moral Silvan Omerzu, kot na nek način domačin, pritegniti določeno publiko"

Podoben obisk načrtujejo tudi v letošnjem letu. "Sicer, koliko sem se pogovarjal s kolegi po celi Sloveniji, je bil trend v nekolikšnem upadanju, tako da smo zadovoljni, to je bilo vsaj v prvi polovici leta, ko smo delali pol letna poročila. Mislim, da bi moral Silvan Omerzu, kot na nek način domačin, pritegniti določeno publiko, seveda gre za uveljavljeno ime. Mislim, da nekako sistematično gradimo naše ime, poskušamo se pojavljati kolikor se le da tudi v medijih in posledično temu se tudi obisk veča."

(ep)

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
video

Pridružite se nam