Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
24.06.2020
20:44
Poletna muzejska noč v Posavskem muzeju Brežice
Foto: Posavski muzej Brežice
V soboto so v Posavskem muzeju Brežice obeležili Poletno muzejsko noč, ob kateri slovenski muzeji in galerije že osemnajsto leto, tretjo soboto junija odprejo vrata za obiskovalce do poznega večera.

Poletna muzejska noč v Posavskem muzeju Brežice

Ob 19. uri smo slavnostno odprli razstavo ob 170-letnici Pihalnega orkestra Kapele (POK) z naslovom Od vaške godbe do pihalnega orkestra, ki predstavlja orkester, njegovo delovanje in dosežke od začetkov leta 1850 do danes ter poudarja pomen nesnovne dediščine. Pihalni orkester Kapele je glasbeno obogatil program pod vodstvom dirigenta Sebastjana Borovšaka. Razstavo je na grajskem dvorišču odprl župan občine Brežice, Ivan Molan, obiskovalce so pa nagovorili tudi predsednik orkestra Ivan Urek, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in soavtorica razstave Ana Vlaisavljević. Direktorica se je zahvalila vsem sodelujočim avtorjem, dr. Ivanki Počkar, Simoni Krošelj (POK) in orkestru, kot tudi Tanji Urek in Aniti Šiško za jezikovni pregled, Hani Ćosić za angleški prevod ter Simoni Krošelj in Jaku Zagode (ARtisk) za oblikovanje. Za organizacijo in koordinacijo razstave so zaslužni Alenka Černelič Krošelj ter Sabina Rožman in Ivan Urek iz Pihalnega orkestra Kapele. Po uradnem delu odprtja je bil možen ogled razstave, ki je tokrat potekal v manjših skupinah in z varno razdaljo, zaradi upoštevanja navodil in priporočil glede preprečevanja širjenja novega koronavirusa.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Ob 21. uri se je v Viteški dvorani začel drugi del Poletne muzejske noči – nočno branje odlomkov pesnitev Metamorfoz rimskega pesnika Publija Ovidija Nasa, ki so navdih poslikav Viteške dvorane. Andreja Matijevc je brala o Panu in Siringi, Alenka Černelič Krošelj o Narcisu in Ehu ter Boštjan Kolar o Apolonu in Dafni.

Že četrto leto Gradovi Posavja organizirajo skupen zaključek Poletne muzejske noči na enem od gradov in ta je letos potekal na Gradu Podsreda s projekcijo filma. Ob Poletni muzejski noči smo imeli odprta vrata od 18. ure do polnoči.

Posavski muzej Brežice

brežice
posavski muzej brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja