Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
18.10.2019
14:44
V četrtkovem večeru, 17. oktobra 2019, so v Knjižnici Brežice v Dvorani Savice Zorko skupaj s Fakulteto za Turizem Univerze v Mariboru za širšo javnost pripravili potopisno predavanje o Indiji.

POTOPISNO PREDAVANJE

Skupaj potovali v Indijo

BREŽICE Tokratno je potekalo v okviru Brežiškega oktobra in je bilo že tretje v nizu predavanj »Potujemo skupaj«. Po nagovoru direktorice Knjižnice Brežice mag. Tee Bemkoč in pozdravu podžupana Občine Brežice Jureta Pezdirca je spregovoril drugi sekretar iz indijskega veleposlaništva Ravi Kumar Jain. Povedal je nekaj besed o svoji rojstni deželi in njenem ekonomsko turističnem razvoju, ki jih je iz angleščine v slovenščino tolmačila Barbara Pavlakovič.

Predavanje je vodil dekan Fakultete za turizem izredni profesor dr. Boštjan Brumen, ki nas je seznanil z mnogimi zanimivimi dejstvi o Indiji. Govoril je množičnosti prebivalstva in njegovi razslojenosti ter statistične podatke podkrepil z lastnimi doživetji.

Njegovo pripoved je nadaljeval indijski študent Alsy, ki je dekanove podatke umestil na zemljevid. Seznanil nas je z izvorom števila nič, šaha, črnila in šampona, ki vsi izhajajo iz njegove rodne dežele. Nekaj besed pa je namenil tudi zgodovini Indije in njeni prepletenosti z ajurvedo.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Sona, prav tako študent iz Indije, je s svojo predstavitvijo zaključil potopisni del četrtkovega predavanja. V prikazu se je posvetil predvsem simbolizmu v svoji kulturi, zlasti simbolnemu pomenu tigra in pava. Razložil je pomen barv v indijski zastavi in izvor kolesa, ki krasi sredino zastave. Seznanil nas je tudi s pomenom lotosovega cveta. Ob koncu je na kratko primerjal različne indijske jezike in pisave. Svojo pripoved je zaključil z opisom različnih vrst športa v svoji rodni deželi, med katerimi najbolj blesti kriket.

Zaključek večera je popestrila indijska študentka Kuljeet s tradicionalnim indijskim plesom punjabi. Neuradni del s pogostitvijo pa so soorganizatorji s Fakultete za turizem začinili z odličnimi indijskimi prigrizki.

Ela Gaborovič,
Knjižnica Brežice

brežice
knjižnica brežice
fakulteta za turizem

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja