Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
05.04.2019
12:26
Foto: Knjižnica Brežice
"Dober dan in adijo! … Mudi se mi! … Nimam časa!" S temi besedami iz letošnje poslanice ob mednarodnem dnevu knjig za otroke se je začelo četrtkovo druženje v Knjižnici Brežice.

Gre za vzklike, ki jih dandanes slišimo pogosto. Velikokrat nas prepričujejo, da živimo v stoletju informacijskega preobilja; v stoletju, ko sta naglica in hitenje neizbežna. A zgodi se, da v roke vzamemo knjigo in začutimo, kako je lahko tudi drugače. Knjige imajo namreč čudovito lastnost. Pomagajo nam, da ne hitimo. Tisti, ki bere, naj bo otrok ali odrasel, je vendar že sam po sebi mnogo zanimivejši od tistega, ki se knjigo boji prijeti v roke in kar naprej hiti, nima časa, da bi se usedel in se razgledal okoli sebe.

Mesec april je za knjižnice, založbe, ljubitelje in ustvarjalce zapisanih besed tako nadvse prazničen. Začeli smo ga z mednarodnim dnem knjig za otroke, sledita mu še dan slovenske knjige ter svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Veseli nas, da je del praznovanja tudi četrtkov dogodek, 4. aprila 2019. Ta je bil že enajsti zapovrstjo v nizu IzBRANO s Primusom, v naše knjižnične prostore pa je pripeljal posebna gosta. Z nami sta bila Mirela Smajić, predstavnica Založbe Primus, in vsestranski umetnik, domačin Jure Godler.

Jure Godler je televizijski voditelj, skladatelj in pisec, leta 1984 rojen v Brežicah. Kariero je pod vodstvom Saša Hribarja začel pri Radiu GaGa, s Tilnom Artačem in z glasbeno-komično predstavo GodArt pa prepotoval Slovenijo in južno Kalifornijo ter sodeloval pri mnogih oddajah na RTV Slovenija in Planet TV. Je tudi avtor tragikomedije v dveh dejanjih z naslovom Predsednikova norost, ki je izšla pri Založbi Primus. O knjigi ter tudi o navdihih, umetnosti, povezavi z duhovnostjo ter pogledih na vse to je spregovoril v pogovoru z Mirelo.

Ta enkraten dogodek smo zaključili s predajo prav posebnega darila. Jure je Knjižnici Brežice podaril iz svoje zbirke podvojena Mozartova dela. Z njimi bomo pomembno obogatili našo knjižnično zalogo. Božajoče je, da se je Jure teh 50 izvodov notnih zapisov odločil podariti prav domači brežiški knjižnici. Želi, da imajo dostop do njih vsi ljubitelji tega gradiva.

Zbrani na dogodku potrjujemo, da si med vsemi obveznostmi znamo vzeti čas zase in tako uresničujemo poslanico o ne hitenju.

Mateja Kus,
Knjižnica Brežice

brežice
knjižnica brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi