Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
13.01.2020
08:15
Roza davek, Razbor pod Lisco
Foto: JŠ
Tik pred iztekom leta je starejša skupina Razborja pod odrom, postavila na oder avtorsko predstavo s pomenljivim naslovom Roza davek, v kateri pet žensk na humoren način kroji življenje druga drugi.

Roza davek

Arhitektka Jelka bi želela pridobiti projekt obnove stanovanja v katerem živijo tri že zdavnaj odrasle ženske. To izvejo iz medijev in skušajo navezati kontakt z novinarko Tamaro, ki pa jih želi izkoristiti za svojo zgodbo in naklado pri Slovenskih novicah.

Roza davek ni dejanski davek, gre za višjo začetno ceno. Besedna zveza roza davek ali »pink tax« označuje ženske dobrine, ki so v povprečju plačane več za enak produkt ali storitev, pa ne zato, ker bi ženske kupovale večje količine, ampak zato, ker so produkti namenjeni ženskam dražji. Poenostavljeno, če je embalaža roza, je dražja. Postavlja se vprašanje, ali resnično obstajajo roza davki, ki obdavčujejo posebej ženske.

Fotogalerija (Foto: JŠ):

Če ti torej ni pomembno ali je britvica roza, modre ali katere druge barve, kupi cenejšo različico. Postfeminizem? Ne. Realizem v vsej svoji obliki ženske z neobritimi nogami, dnevnimi padci v alkoholno omamo pod težo življenja, norostjo in pehanjem za preživetje na eni strani in hlepenje po časti na drugi strani, ženskih kvotah in družben sprejetostjo.

In še, če bi se radi videli kako sami gledate na ta svet in navsezadnje kako izgledate v ogledalu, poglejte Roza davek v eni izmed ponovitev na Razborju pod Lisco.

Tekst: MMJP
Foto: JŠ

sevnica
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja