Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
27.01.2020
18:46
Rajko Požar v Dvorani v parku
Foto: ePosavje.com
V Dvorani v parku so odprli razstavo ljubiteljskega abstraktnega umetnika Rajka Požarja iz Brežic z naslovom Spiralno potovanje. Več v nadaljevanju novice.

Razstava Rajka Požarja v Dvorani v parku v Krškem

Ustvarjanje kot odmik od vsakdanje rutine

KRŠKO Rajku Požarju ustvarjanje predstavlja odmik od vsakdanje rutine ter izražanje lastnega jaza s pomočjo vizualne estetike. Pri ustvarjanju ga vodi osebna filozofija – v človeku želi vzpodbuditi pozitivno plat, ga spodbuditi k osebni rasti in prebujanju lastne čutnosti. "Spirala je v bistvu vedno okoli nas. Vesolje, rožice, cvetovi in polžki, vse je to spirala in na duhovni plati, da se ozavestim, da se ljudje zavedajo, da čas, ki beži, ki ga ne moremo ustavit, da se zavedajo tisti trenutek, da živijo tisti čas, da živijo svoje življenje in čim več naredijo v svojem življenju," pravi Rajko Požar.

Dela so nastajala od 2017 do 2019

Avtror uporablja različne tehnike

Razstavljena dela so nastajala od leta 2017 do leta 2019. Kot pravi avtor uporablja različne tehnike, najraje akrilno tehniko s kolažem. "Leta 2017 sem uporabljal samo tehniko s akrilom, imam doma narejene čopiče. Leta 2018 sem prešel v drugo tehniko s tako imenovanimi noži za slikanje in sedaj leta 2019 sem prešel na drugo tehniko s kolažem," dodaja Požar.

Nova sezona razstavnega programa

Osrednja razstava v Dvorani v parku bo v maju

Z razstavo Rajka Požarja je sicer krška območna enota Javnega sklada za kulturne dejavnosti odprla novo sezono razstavnega programa v Dvorani v parku. V letošnjem letu se bo tako zvrstilo 12 razstav slikarske, fotografske in kiparske umetnosti lokalnih kulturnih društev in posameznih umetnikov.

Letos enomesečne razstave

"To leto smo si zamislili, da bodo razstave potekale en mesec. Poskušali smo jih čim bolj pestro razporediti, da bodo vse veje te umetnosti enakovredno zastopane. Osrednja letošnja razstava pa bo v mesecu maju, ko bomo imeli fotografsko razstava ljubiteljske kulture v občini Krško, ki bo potekala v času tedna ljubiteljske kulture 2020, katerega nacionalno odprtje bo potekalo pri nas v Krškem," pravi Tinka Vukič, vodja Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Krško.

Barvne zgodbe črpa iz slikovnih spominov s potovanj

Razstavljal v Pragi in Amsterdamu

Avtor barvne zgodbe črpa tako iz slikovnih spominov s potovanj kot iz vsakdanjega življenja. Tokrat se prvič predstavlja s samostojno razstavo v Posavju, sicer pa svoja dela razstavlja tudi v tujini. "Od lani sem začel razstavljat v Pragi in v Amsterdamu. Letos je to prva samostojna razstava v Sloveniji. Sledila bo razstava v Londonu, potem imam naprej vizijo za Hong Kong in Art expo 3 v letu 2021," dodaja avtor.

Razstava bo na goeld do 18. februarja

Požar je v lanskem letu na 2. ART Expu Ljubljana osvojil tretje mesto med 352 sodelujočimi umetniki iz 30 držav. Razstava Rajka Požarja pa je v Dvorani v parku na ogled še do 18. februarja.

(bš)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja