Skip to main content
V Posavju 7.1° C Četrtek, 25. 2024
14.01.2020
14:34
Foto: Ansat Tv
V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac je na ogled gostujoča razstava iz Narodne galerije, ki je posvečena spominu na grafika in profesorja Bojana Kovačiča.

Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji

Bojan Kovačič se je s samostojno razstavo grafik pred desetimi leti že predstavil v Lamutovem likovnem salonu, tokrat pa je na ogled 36 grafičnih del iz njegovega zadnjega obdobja – od leta 2011 do 2017. "Dve sta iz leta 1978 in sicer iz njegovega cikla Sekira in cink, nato pa si sledita še dva cikla, ki sta ostala odprta, in sicer Človeška vrsta - Dišave in Pecatores," pove Kristina T. Simončič iz Galerije Božidar Jakac. 

Umetnik se je v slovenski likovni prostor pomembno zapisal kot izjemen pedagog. "Na njegova pedagoška izhodišča je pomembno vplival študij v Milanu, na milanski Breri, kjer si je v ateljejih priznanih umetnikov nabiral praktične izkušnje in poglobljeno tehnološko znanje," doda Simončičeva.

Njegovo delo odlikuje popolno obvladanje različnih grafičnih tehnik globokega tiska in tiskarskega procesa, v različnih grafičnih ciklih pa je oblikoval izvirni likovni izraz. "Bil je pa tudi prvi, ki je perforiral svoje grafične plošče, kar je na to sistematično v svoj likovni jezik vključil tudi Bogdan Borčič, katerega grafični opus hranimo v Galeriji Božidar Jakac," še dodaja Simončičeva.

Poučeval je na Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani. Do upokojitve leta 2012 je bil profesor na oddelku za likovno pedagogiko ljubljanske Pedagoške fakultete. "Bojan Kovačič je petnajst let vodil grafično delavnico v Narodni galeriji in v njej se je do njegove nenadne smrti leta 2017 zvrstilo nad sto gojencev," pove Simončičeva.

Na tokratni razstavi so ob umetnikovih grafikah na panojih in v vitrinah študijsko predstavljene različne grafične tehnike globokega tiska in temeljni postopki grafičnega procesa z umetnikovimi orodji in pripomočki. "Bojan Kovačič je poklonil grafični opus Narodni galeriji leta 2011, njegova vdova, gospa Elena Martello Kovačič, pa v letu 2018 grafične liste, nastale med 2011 in 2017," še doda Simončičeva.

Razstava, ki je posvečena spominu na grafika in profesorja Bojana Kovačiča, je v Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac na ogled do 9. februarja.

galerija božidar jakac
video
kostanjevica na krki

Pridružite se nam