Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
10.12.2020
11:24
Junaki, Radeče
Foto: Junaki Radeče
Predstavljamo Junake. To so tisti Junaki, ki so vrsto let domačine v radeški občini presenečali z najrazličnejšimi predstavami. Anže Rus je napisal spodnjo predstavitev.

Junaki

VRHOVO Človek si veliko želi. Človek veliko izgubi. Človek vidi. Človek sliši. Človek upa. Človek diha. Človek se vrti. Človek obnemi. Človek izgubi. Kdo je človek? Človek sem jaz. Človek si ti. Človeka mogoče ni.

Junak si veliko želi. Junak veliko izgubi. Junak vidi. Junak sliši. Junak upa. Junak diha. Junak se vrti. Junak obnemi. Junak izgubi. Kdo je Junak? Junak sem jaz. Junak si ti. Junaka mogoče ni.

Veliko se sprašujemo zadnje čase o eksistenci, premalo pa vemo, kako hudo je: »stati inu obstati.« (Primož Trubar)

A mi še kar stojimo in obstajamo, tudi če je kdo mislil, da smo izginili. Smo Junaki, tisti radeški Junaki, ki so vas vrsto let presenečali z najrazličnejšimi predstavami. Nismo odšli daleč, le svoj mir in srečo smo iskali. Našli smo jo! Pet kilometrov izven mesta, v Vrhovem. Človek najde vse, kar išče! Zdaj si raje rečemo vrhovški Junaki in s ponosom predstavljamo, kdo smo; smo še vedno isti Junaki, kot smo bili. Miha Čebin, Anja Klenovšek, Ula Knavs, Anamarija Oblak, Anže Rus, Andraž Starina, Lea Titovšek, Nika Tržan in Dea Vran Durmišević smo. Mladi, divji, nepredvidljivi, drugačni, zapomnljivi, suvereni, novi, izkušenj grabežljivi ter ponosni. Ponosni nase, ponosni na vse, ki si upajo!

Marsikdo je lahko opazil, da smo oktobra 2019 malo spremenili svoje objave na naših socialnih omrežjih. Takrat se je za nas začelo obdobje samostojnega ustvarjanja, ampak smo kaj kmalu našli pravo zaledje, vrhovško zaledje. Zaledje, ki si upa, ki se loči od povprečnega in ki živi s svojimi člani.

Naša ustvarjalna žilica pa od oktobra 2019 ni niti malo zamrla. Za vas se že dve leti pripravljamo na novo premiero, ki se bo odvila spomladi 2021 (najverjetneje marca). Družbenokritična predstava, ki je naše avtorsko delo, govori o človeški izprijenosti in o tem, kako malo so vredne osnovne človekove funkcije. Kako ljudje pozabljamo, kdo je sočlovek in kaj je človeški stik. Smo roboti? Ne (še). A kmalu nas lahko zadane tudi to, ponovna »železna« doba.

Zaradi situacije, v kateri smo se znašli, so naše vaje trenutno v spletni obliki, kjer je naše ustvarjanje oteženo in ne izkoriščamo našega maksimuma. A se vseeno trudimo in iz dane situacije odnesemo najboljše, kar lahko.

Se borimo in vztrajamo, ker smo Junaki! Bodimo Junaki vsi. Bodimo vsi ljudje!

Anže Rus

radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja