Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
22.01.2021
10:46
Štirje elementi Zrak
Foto: ePosavje.com
Poslikava Viteške dvorane, ki je plod sodelovanja rodbine Attems kot naročnikom in Frančiškom Karlom Rembom kot avtorjem vedno prevzame in nudi številne refleksije.

Štirje elementi Zrak

Razstava v Posavskem muzeju Brežice

BREŽICE Zaradi njene skrivnostnosti in prevzetnosti je nastala zamisel za cikel razstav o štirih elementih – vodi, ognju, zemlji in zraku, ki so v njej prikazani in prav tako usmerjajo naše življenje. Leta 2016 so začeli z vodo, decembra lani pa postavili še zadnjo v ciklu – zrak. Kot pove ena od avtoric razstave kustosinja etnologinja Stanka Glogovič, so teme razstave razdeljene na štiri razdelke, ki opredeljujejo pomembne dele našega življenja. Najprej vdih in izdih.

Med vdihom in izdihom ...

... je oddih

"Vdih kot sinonim v povezavi z rojstvom, prvim vdihom. In z vsem, kar se potem v življenju dogaja, povezano z zrakom in človekom. Nasprotje vdiha je izdih, izdih kot poslednje slovo človeka s tega sveta, pomeni poslednji izdih," dodaja sogovornica. Med vdihom in izdihom je oddih. Le-ta vključuje številne aktivnosti, ki bogatijo vsakdanjik in praznik. "Pri oddihu imamo v tem prostoru predstavljene zbore in godbe v Posavju. Vdih in izdih v nenehnem zvokovnem izmenjavanju pomeni vse, kar je povezano z vdihom in izdihom - petje in glasba, glasbila, ki so pihalnega pomena."

Prva pastirska trobila

Tu so tudi nakazali dediščino prvih pastirskih zvočil oz. trobil. "Hkrati so to rogovi, trobila, s katerimi so pastirji klicali živali. Na drugi strani imamo kot zvočila, trobila poštne rogove, s katerimi so poštarji klicali."

Prepih

Bizeljski klopotec

Četrti razdelek razstave predstavlja prepih. Tja so vključili stavbno in kmetijsko dediščino, pa tudi različna orodja. Kot pravi sogovornica, so tu posebej izpostavili klopotec. "Bizeljski klopotec je eden najbolj pomembnih dediščinskih kompletov na področkju Posavja." Pod klopotcem stoji vetrnik oz. pajkl. "To je v bistvu stroj, ki ga mnogi več ne poznajo. Poznamo vsi kombajne, preden so se v 60. letu 20. stoletja pojavili kombajni, je bil ta vetrnik, ki je v svojo funkcijo vstopil konec 18. stoletja, s katerim so prebirali, ločevali zrno od pleveli," še pove Stanka Glogovič.

K elementu zrak sodi tudi glasba

K elementu zrak sodi tudi glasba – razstavo je »uglasbil« Matjaž Predanič. Pogled na podnebne spremembe in pomen »mladih misli« je pripravil sveži diplomant arheologije Timotej Pavlin

4 - Zrak

Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, ob tem pravi, da so se tudi ob tokrat postaviti posvetili razsvetljavi. "Koncept je enak, imamo osrednji prostor, na ta element opozarjamo po celotnem muzeju," dodaja. Razstavo so pripravili oz. postavili kljub dejstvu, da je muzej še vedno zaprt za obiskovalce. Direktorica muzeja pove, "da smo imeli kar nekaj ovir, ker smo morali ves čas odlagati, da smo razstavo postavili v najbolj varnih razmerah in da smo vse sodelavce pravilno razporedili. Zato je tudi njeno odprtje simbolno decembra 2020."

Razstava bo na ogled do konca leta

Prvo razstavo, posvečeno vodi, so odprli decembra 2016. Razstava bo na ogled vsaj še do konca leta.

(eP)

posavski muzej brežice
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja