Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
01.08.2019
13:20
Grafika: Ansat TV
V Lapidariju Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki razstavlja Svetlana Jakimovska – Rodić.

Svetlana Jakimovska – Rodić: Narejeno v gozdu

KOSTANJEVICA NA KRKI Avtorica na samostojni razstavi, ki jo je poimenovala Narejeno v gozdu, predstavlja serijo monotipij in instalacij, pri katerih za matrico uporablja lubje dreves, ki ga je napadel lubadar. Sledi uničenja narave lahko slehernik opazi v najrazličnejših vsakdanjih situacijah, pozorno oko umetnice pa so simbolično enake sledi uničenja pritegnile med sprehodom v gozdu, ko se je srečala z vzorci, ki jih lubadarji puščajo v drevesni skorji.

Vzorce iz gozda je umetnica natisnila na bele trakove

"Te vzorce je umetnica odtisnila na bele, podolgovate, trakove, ki jih je potem s prepletanjem, multipliciranjem in lepljenjem združila v večje grafične instalacije, v katerih prevladujejo geometrijske oblike - pravokotniki v mreži in krogi," je o razstavljenih delih povedala Kristina T. Simončič, kustosinja razstave v Galeriji Božidar Jakac.

Umetnica med naravo in kulturo

"S svojo interpretacijo matric umetnica nekje stoji med naravo in kulturo. Te vizualno zanimive sledi lubadarjev bi lahko označili za estetsko lepe, vendar gre na simbolni ravni za sledi uničenja dreves in dejansko smrt dreves, ki jo te sledi simbolično pokažejo," še pove kustosinja.

Sledi uničenja dreves - sledi rojstva drugega življenja vrste

Ti odtisi so torej sledi uničenja življenja dreves, a hkrati gre tudi za sledi rojstva drugega življenja vrste – lubadarjev, ki jih ljudje zaradi njihove majhnosti in iz naše percepcije inferiornosti pogosto spregledamo. Kot pravi Simončičeva, sporočilo razstave tako odzvanja kot opozorilo pred pretiranim in nepremišljenim izkoriščanjem narave - kot so bile pogozditve monokultur iglavcev na prenizkih altitudah (nadmorskih višinah, op.p.), ki s podnebnimi spremembami doživlja močno invazijo teh manjših žuželk, škodljivcev kot so lubadarji.

Eksperiment in logično nadaljevanje njenega dosedanjega dela v enem

Razstava je zasnovana kot eksperiment, hkrati pa kot logično nadaljevanje avtoričinega dosedanjega dela ter njegova vsebinska in oblikovna nadgradnja.

Pridruži se nam na Facebook strani Kultura v Posavju:

Ansat TV

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
video
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam