Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
25.05.2020
08:51
Razstava Tina Mohorović
Grafika: ePosavje.com
V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac je od tega tedna na ogled razstava grafik novomeške umetnice Tine Mohorović. Razstava bo na ogled do 21. junija, več pa v nadaljevanju novice.

Prestopanja Tine Mohorović

Nova razstava v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki

KOSTANJEVICA NA KRKI Z naslovom Prestopanja, kot je Mohorovićeva naslovila razstavo, je poimenovala tudi svoj najnovejši cikel grafik, ki je nastal v začetku letošnjega leta. Te označujejo neposreden prestop oziroma nadaljevanje njenega grafičnega cikla z naslovom Anonimi iz leta 2018. "Za izdelavo obeh ciklov je umetnica uporabila enake grafične plošče, le da jih je v najnovejšem ciklu izdelala v tehniki visoke jedkanice. Torej v najnovejšem ciklu je izolirala samo posamične motive, na katere je želela obrniti pozornost gledalca, podobno kot so osvetljeni prizori na gledališčem odru, na katerem se odvija zgodba," je o najnovejši razstavi v Galeriji Božidar Jakac povedala kustosinja Kristina T. Simončič.

Povezava z gledališčem in filmom

Povezava z gledališčem in filmom ni naključje, saj umetnica deluje kot scenografinja v obeh medijih. Izkušnja prostora, njegovo oblikovanje in gibanje znotraj njega, je zato ena od osrednjih tem njenega ustvarjanja. "Vizualna inspiracija za umetničine grafike je zgodnje avtobiografsko delo Karla Gustava Junga, v katerem je slavni psiholog in filozof zapisal svoje samospoznavne fantazije in to sicer v knjigi z naslovom Rdeča knjiga. Podobno je tudi umetnica prepustila svoji intuiciji, da jo je vodila in da je zapisala v likovni govorici na grafične plošče in na papir svoje fantazijske svetove," še doda Simončičeva.

Serija risb, združenih v cikel Kostenje

Najgloblje do sedaj je umetnica segla s svojo zadnjo serijo risb, združenih v cikel z naslovom Kostenje. "Te risbe predstavljajo motive, ki izgledajo kot nekakšni pogledi pod kožo, kot rentgenske slike imaginarnih kosti, prepletov mišičevja in sklepov, znotraj katerih se rojevajo novi fantazijski svetovi," nadaljuje Simončičeva.

Grafike kot razmislek

Magičnost in nadrealizem v motivih spremljata umetnico že od samih začetkov njene ustvarjalne poti. Za njene grafike in risbe so značilne precizne, tanke poteze, ki gradijo fluidne, odprte motive. "V danem trenutku, torej v svetu in v situaciji, v kateri smo, ko smo v bistvu bombardirani s pretežno negativnimi informacijami, so te grafike Tine Mohorović nekakšna zatočišča, za razmislek, za poglabljanje vase v globine našega jaza."

Razstava bo na ogled do 21. junija

Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Galerijo Velenje, je v Lamutovem likovnem salonu na ogled do 21. junija.

(eP)

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki
video
posavski tednik

Pridružite se nam