Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
03.01.2020
18:27
Foto: Maruša Lapuh
Foto: Maruša Lapuh
Leto 2019 je bilo za Galerijo Božidar Jakac izjemno uspešno z vidika razstavnih projektov, nagrad, medijskih odzivov in obiska. V nadaljevanju objavljamo krajši pregled dogajanj.

Izjemno uspešno leto 2019

Najvišje slovensko priznanje za projekt Obrazi ekspresionzma

KOSTANJEVICA NA KRKI V letu, ko je galerija obeležila 45 let obstoja, je bil osrednji dogodek gostovanje razstave Obrazi ekspresionizma v češkem muzeju GASK v Kutni Gori. S to pregledno mednarodno razstavo, ki je bila slovenski javnosti na ogled v Kostanjevici na Krki leta 2018, je bil slovenski ekspresionizem prvič ustrezno uvrščen v srednjeevropski kontekst. Šlo je za bilateralno sodelovanje z eminentno češko inštitucijo in njihovimi kustosi, ki so prepoznali pomen kulturnih ter umetniških povezav med Slovenci in Čehi. Avtorska skupina iz Galerije Božidar Jakac je za projekt Obrazi ekspresionizma prejela najvišje priznanje na področju slovenskega muzealstva – Valvasorjevo nagrado za enkratni dosežek. Galerija je prejela tudi bronasto priznanje Posavske gospodarske zbornice za trajnostno naravnano inovacijo, projekt reciklaže transparentov v muzejske spominke, ter zlato plaketo Občine Kostanjevica na Krki za 45-letnico delovanja.

Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki

V mesecu juliju je potekal 28. Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki, skozi leto pa se je zvrstilo 10 občasnih razstav in številni spremljevalni programi. Med večjimi dogodki je v javnosti in med obiskovalci odmeval projekt skupine IRWIN Was ist Kunst Bosna in Hercegovina (Heroji 1941–1945). Razstava portretov, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Republike Srbske ter Zgodovinskim muzejem Bosne in Hercegovine, je po vsebinski plati intrigantno posegla v jedro nekdaj sakralnega prostora in relativizirala ideološke konotacije ter stereotipe iz bivšega jugoslovanskega miljeja. Razstava je izjemno dobro korespondirala s projektom Umetniške galerije Bosne in Hercegovine iz Sarajeva z naslovom Želja po svobodi, Dosje: Bosna in Hercegovina, ki so ga gostili v Lamutovem likovnem salonu, v enovito zgodbo pa ju je z izjemnim javnim vodstvom povezal tudi pisatelj Miljenko Jergović.

Made in Forest / Narejeno v gozdu

Razstava Made in Forest / Narejeno v gozdu, ki je bila postavljena v Lapidariju Galerije Božidar Jakac, je nedavno prejela nagrado Ivane Kobilca, ki jo Društvo likovnih umetnikov Ljubljana podeljuje svojim članom za aktualno produkcijo na likovnem področju. Umetnica Svetlana Jakimovska Rodić je s svojim senzibilnim odnosom do narave in prepričljivo aktualizacijo ekološke problematike inovativno opozorila na nesmisle potrošniške družbe.

Do 9. februarja in 15. marca na ogled tri razstave

Še do 9. februarja 2020 sta na ogled razstavi Neven Bilić: Ad infinitum in gostujoča razstava Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji, do 15. marca 2020 pa si lahko ogledate retrospektivno razstavo Nandeta Vidmarja.

(Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, bš, eP)

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja