Skip to main content
Torek, 16. april 2024
03.07.2019
14:54
Foto: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
Julija v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki poteka tradicionalni Mednarodni kiparski simpozij kiparjev Forma viva. Letos ustvarjalci prihajajo iz Bolgarije, Slovenije in Peruja.

Iz Bolgarije, Slovenije in Peruja

KOSTANJEVICA NA KRKI Udeleženci letošnjega simpozija so kiparji Robert Canev iz Bolgarije, Bojan Mavsar iz Slovenije in Aldo Shiroma iz Peruja. Canev in Mavsar sta z delom že pričela, Shiroma pa bo prispel v Kostanjevico naslednji teden. Njihove skulpture iz hrastovega lesa bodo na delovišču v galeriji nastajale postopoma skozi cel mesec.

V četrtek odprtje simpozija

Slavnostno odprtje simpozija bo na dvorišču nekdanjega cistercijanskega samostana v četrtek, 4. julija, ob 20. uri. Sočasno bodo odprli Festival kulture Kostanjevica, ki ga pripravlja Mladinsko društvo Kostanjevica na Krki. Glasbena gosta prvega večera festivala bosta duo Silence. Festival kulture Kostanjevica bo z glasbenimi, gledališkimi in literarnimi dogodki na različnih lokacijah v Kostanjevici na Krki potekal do sobote. Ob simpoziju se bodo v mesecu juliju v Galeriji Božidar Jakac zvrstili številni poletni dogodki.

V petek odprtje razstave Svetlane Jakimovske Rodić

V petek, 12. julija bo ob 19. uri v lapidariju odprtje razstave slikarke in grafičarke Svetlane Jakimovske Rodić: Made in Forest / Narejeno v gozdu. V okviru projekta Odprti atelje bo slikarka Mateja Kavčič za obiskovalce odprla vrata priložnostnega ateljeja v zahodnjem krilu galerije, ki še ni obnovljen. Odprtje razstave Vezi, ki nastaja v ateljeju, bo v sredo, 17. julija ob 17. uri. Temu bosta sledila medgeneracijska delavnica z avtorico, ob 19. uri pa se bo pričel koncert Ane Kravanje ter Sama Kutina, ki bosta likovni utrip prepletla z glasbo.

Ob 120. obletnici rojstva Božidarja Jakca je galerija pripravila gostujočo razstavo del Jakčevega Jeseniškega cikla iz zbirke Gornjesavskega muzeja Jesenice, ki je v Lamutovem likovnem salonu na ogled do 6. oktobra. Tematiko bo predstavil kustos Gornjesavskega muzeja Aljaž Pogačnik, ki bo v torek, 16. julija ob 18. uri predaval v Lamutovem likovnem salonu. Na ta dan bodo ob 19. uri tudi v galeriji Medija, ki deluje v okviru Kulturnega centra Zagorje ob Savi, odprli razstavo Božidarja Jakca – Pastelni portreti pokrajin iz Zbirke Božidarja Jakca.

O simpoziju:

Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva v Kostanjevici na Krki poteka od leta 1961 in velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu. Zasnovala sta ga slovenska kiparja Janez Lenassi in Jakob Savinšek, po zgledu simpozija v St. Margarethnu na Gradiščanskem. Prvi simpozij je potekal na dveh deloviščih, v Kostanjevici na Krki in Seči pri Portorožu. Leta 1964 se je vzpostavilo delovišče v Ravnah na Koroškem in leta 1967 v Mariboru. Za vsako izmed delovišč je bil izbran material, ki je značilen za posamezno področje. V Kostanjevici na Krki je kot material uporabljen hrastov les, v Seči pri Portorožu kamen, v Ravnah na Koroškem jeklo in v Mariboru beton.

Enomesečnega simpozija v Kostanjevici na Krki, ki od leta 1998 poteka bienalno, se udeležujejo kiparji z vsega sveta. Skulpture nastale na simpozijih so na ogled v Parku skulptur Forma viva, ki bogati okolico Galerije Božidar Jakac in v mestu Kostanjevica na Krki.

Počitniške delavnice za otroke

Dogajanje v galeriji bodo obogatile tudi počitniške delavnice za otroke. V prvem tednu julija tako poteka tradicionalna celotedenska kiparska delavnica pod mentorstvom Valterja Rabiča, med 8. in 12. julijem pa galerija v sodelovanju z DZMP Krško pripravlja mladinsko filmsko delavnico ter v okviru projekta Revizen, 15. in 16. julija, igralnice v Forma vivi.

Zaključek v soboto, 27. julija

Slavnostni zaključek simpozija s predstavijo novih skulptur, umeščenih v Park skulptur Forma viva, bo v soboto, 27. julija 2019 ob 20. uri.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
forma viva

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja