Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
05.02.2020
12:53
Foto: eposavje.com
V Krškem se je pričelo Bohoričevo leto. Gre za celoletni projekt obeležitve 500. obletnice rojstva prvega slovničarja slovenskega jezika in protestantskega šolnika Adama Bohoriča.

Leto, posvečeno Adamu Bohoriču

KRŠKO V Krškem bodo z nizom dogodkov in različnimi aktivnostmi poskušali osvetliti pomen Bohoričevega dela in njegovo vlogo v slovenski kulturni zgodovini. »Bohoričevo leto je sestavljeno iz niza strokovnih predavanj, ki jih bomo izvajali v Mestnem muzeju Krško in iz niza pogovornih večerov, ki se bodo izvajali v Kulturnem domu Krško,« pove direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc. Ob tem pripravljajo še niz literarnih večerov z vidnimi slovenskimi literarnimi ustvarjalci, ki jih pripravljajo v sodelovanju z Valvasorjevo knjižnico Krško.

V pripravi tudi strip

Jeseni izide strip avtorja Boštjana Gorenca Pižame, ki zaenkrat nosi delovni naslov Protestanti v stripu. »Pri tem sta aktivno vlogo odigrala direktor Zavoda Škrateljc Uroš Grilc in naš sodelavec Žiga Kump, ki sta po vzoru odmevnega Cankarja v stripu želela, da tudi v našem prostoru – še posebej za osnovnošolce in srednješolce, ki jim je strip vse bližja literarna zvrst – oblikujemo knjigo, ki bo inovativna, sodobna in na nekoliko drugačen način predstavila 500 let stare teme in avtorje,« še dodaja Planinčeva.

Pobudo je podprla tudi občina

500-letnica rojstva Adama Bohoriča

Pobudo kulturnih ustanov za obeležitev 500-letnice rojstva Adama Bohoriča je podprla Občina Krško. "Lahko rečem, da smo Slovenci nekoliko skromni in se teh ljudi, ki so veliko pomenili v naši zgodovini, nam tudi dali neke temelje slovenskega jezika, morda premalo spominjamo in smo nanje premalo ponosni. Zato je pomembno, da je prišlo do pobude, da bi letos obeležili to obletnico rojstva s primernimi dogodki, s primernim številom dogodkov in z osrednjo akademijo, ki bo proti koncu leta, proslavili ta veliki praznik. oz. veliki dogodek," je ob odprtju Bohoričevega leta povedal krški župan Miran Stanko.

Na otvoritvenem dogodku predstavili posebno spominsko znamko

Na otvoritvenem dogodku je potekala slovesna predstavitev priložnostne poštne znamke iz serije Znamenite osebnosti, posvečene Adamu Bohoriču. Znamko je predstavila Pošta Slovenije, o njenem simbolnem pomenu pa so spregovorili filatelisti. "Za vsako znamko je treba že dve leti prej pričeti z zbiranjem podatkov in dati prošnjo na Pošto Slovenije. Ta nato v sodelovanju z dodatnimi ostalimi člani izbornega tima izbere najboljšo možnost za priložnostno poštno znamko. Med velikimi jubileji, ki jih obeležujemo v letošnjem letu, je zagotovo tudi Bohorič s svojo 500-letnico rojstva," pravi Vekoslav Krahulec iz Društva zbirateljev Verigar Brežice.

V Kulturnem domu Krško za Bohoričevo leto namenjajo okoli 30 tisoč evrov

V Kulturnem domu Krško bodo za Bohoričevo leto namenili okoli 30 tisoč evrov. "Gre za sredstva Občine Krško in za naša lastna sredstva, prav tako pa bodo tudi vsi sodelujoči partnerji namenili sredstva iz lastnih virov ali iz svoje kvote sredstev. Sicer težko ocenim končno vrednost, zagotovo pa bo višja od 30 tisoč evrov," pove Darja Planinc. Župan Občine Krško dodaja, da do podpore s strani pristojnega ministrstva še ni prišlo, a je prepričan, da jim bodo prisluhnili in jim namenili kakšen evro tudi za soorganizacijo osrednje proslave, ko se bodo umirile trenutne razmere na nivoju države.

Letos 10. obletnica delovanja Mestnega muzeja Krško

Z Bohoričevim letom Kulturni dom Krško med drugim obeležuje tudi jubilejno 10. obletnico delovanja Mestnega muzeja Krško.

(bš)

krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja