Skip to main content
V Posavju 5.9° C Torek, 23. 2024
07.10.2019
09:22
Foto: arhiv Mestnega muzeja Krško
V avli Filozoske fakultete v Ljubljani bodo odprli gostujočo razstavo o Mihajlu Rostoharju.

Občasna razstava gostuje v Ljubljani

Na občasni razstavi, ki so jo pripravili v Mestnem muzeju Krško, enoti Kulturnega doma Krško, predstavljajo soustanovitelja Univerze v Ljubljani in ustanovitelja oddelkov za psihologijo na Filozofskih fakultetah Masarykove univerze v Brnu in Univerze v Ljubljani, eksperimentalnega psihologa, filozofa, pedagoga in kritičnega misleca Mihajla Rostoharja.

Mihajlo Rostohar

Soustanovitelj Univerze v Ljubljani, eksperimentalni psiholog, filozof, pedagog, kritični mislec

Mihajla Rostoharja je življenjska pot vodila iz rodne vasi Brege v Ljubljano in Kranj, nato na študij filozofije na Dunaj ter v Gradec, kamor ga je pritegnil laboratorij za eksperimentalno psihologijo. Akademsko kariero je nadaljeval najprej na Karlovi univerzi v Pragi. Delovanje Mihajla Rostoharja na prelomu 19. in 20. stoletja ter v prvih dveh desetletjih 20. stoletja zaznamujejo tudi prizadevanja za ustanovitev Univerze v Ljubljani, čemur na tokratni predstavitvi na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, namenjamo posebno pozornost. Ker ga 31. avgusta 1919 ni bilo med prvimi imenovanimi profesorji novoustanovljene izobraževalne ustanove, se je vrnil v Prago, leta 1921 pa bil povabljen na takrat ustanovljeno Masarykovo univerzo v Brnu, kjer je nato leto 1926 vzpodbudil ustanovitev Oddelka za psihologijo in na njem predaval do nemške zasedbe Češke in Moravske. Med 2. svetovno vojno se je umaknil v Slovenijo, po končani vojni pa se je ponovno vrnil v Brno, a ga je bil po zapletih ob resoluciji informbiroja primoran zapustiti. Sedemdesetleten je leta 1949 najprej zasedel mesto profesorja za psihologijo na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Nato pa je bil njegovo pobudo leta 1950 ustanovljen tudi Oddelek za psihologijo.

Dr. Polič: "Bil je celovita osebnost in je psihologiji pa tudi svojemu času, ki ga je daleč presegal, vtisnil neizbrisen pečat."

Dr. Marko Polič je v besedilu, s katerim je predstavil strokovno plat Rostoharjevega delovanja zapisal: "Ni se bal polemik ne v znanosti ne v politiki. Bil je celovita osebnost in je psihologiji pa tudi svojemu času, ki ga je daleč presegal, vtisnil neizbrisen pečat."

Reprodukcije izbranih gradiv Arhiva Masarykove univerze v Brnu in Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani

Na razstavi je prof. dr. Mihajlo Rostohar predstavljen skozi reprodukcije izbranih gradiv Arhiva Masarykove univerze v Brnu in Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani, postavitev pa bo dopolnjena z delom originalnih gradiv, ki jih hrani Arhiv in muzej Univerze v Ljubljani ter izbranim instrumentarijem psihološkega laboratorija Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Besedila razstave so pripravili prof. dr. Marko Polič z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, vodja Arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani Tatjana Dekleva in kustosinja razstave, dr. Helena Rožman iz Mestnega muzeja Krško. Predstavitev instrumentov psihološkega laboratorija je pripravil prof. dr. Valentin Bucik z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Ob razstavi bo izšel katalog, ki ga so izdajata Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Oblikovanje razstave in kataloga je delo oblikovalke Polone Zupančič, ki je tudi tokrat ohranila vizualno podobo prve razstave, ki so jo leta 2016 odprli v Mestnem muzeju Krško.

Razstava bo na ogled do 8. novembra

Razstava bo v avli in na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete UL na ogled do 8. novembra 2019.

(Mestni muzej Krško, bš, eP)

kulturni dom krško
krško

Pridružite se nam

Zadnje novice