Skip to main content
V Posavju -2.4° C Sobota, 16. januar 2021
07.10.2019
09:22
Foto: arhiv Mestnega muzeja Krško
V avli Filozoske fakultete v Ljubljani bodo odprli gostujočo razstavo o Mihajlu Rostoharju.

Občasna razstava gostuje v Ljubljani

Na občasni razstavi, ki so jo pripravili v Mestnem muzeju Krško, enoti Kulturnega doma Krško, predstavljajo soustanovitelja Univerze v Ljubljani in ustanovitelja oddelkov za psihologijo na Filozofskih fakultetah Masarykove univerze v Brnu in Univerze v Ljubljani, eksperimentalnega psihologa, filozofa, pedagoga in kritičnega misleca Mihajla Rostoharja.

Mihajlo Rostohar

Soustanovitelj Univerze v Ljubljani, eksperimentalni psiholog, filozof, pedagog, kritični mislec

Mihajla Rostoharja je življenjska pot vodila iz rodne vasi Brege v Ljubljano in Kranj, nato na študij filozofije na Dunaj ter v Gradec, kamor ga je pritegnil laboratorij za eksperimentalno psihologijo. Akademsko kariero je nadaljeval najprej na Karlovi univerzi v Pragi. Delovanje Mihajla Rostoharja na prelomu 19. in 20. stoletja ter v prvih dveh desetletjih 20. stoletja zaznamujejo tudi prizadevanja za ustanovitev Univerze v Ljubljani, čemur na tokratni predstavitvi na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, namenjamo posebno pozornost. Ker ga 31. avgusta 1919 ni bilo med prvimi imenovanimi profesorji novoustanovljene izobraževalne ustanove, se je vrnil v Prago, leta 1921 pa bil povabljen na takrat ustanovljeno Masarykovo univerzo v Brnu, kjer je nato leto 1926 vzpodbudil ustanovitev Oddelka za psihologijo in na njem predaval do nemške zasedbe Češke in Moravske. Med 2. svetovno vojno se je umaknil v Slovenijo, po končani vojni pa se je ponovno vrnil v Brno, a ga je bil po zapletih ob resoluciji informbiroja primoran zapustiti. Sedemdesetleten je leta 1949 najprej zasedel mesto profesorja za psihologijo na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Nato pa je bil njegovo pobudo leta 1950 ustanovljen tudi Oddelek za psihologijo.

Dr. Polič: "Bil je celovita osebnost in je psihologiji pa tudi svojemu času, ki ga je daleč presegal, vtisnil neizbrisen pečat."

Dr. Marko Polič je v besedilu, s katerim je predstavil strokovno plat Rostoharjevega delovanja zapisal: "Ni se bal polemik ne v znanosti ne v politiki. Bil je celovita osebnost in je psihologiji pa tudi svojemu času, ki ga je daleč presegal, vtisnil neizbrisen pečat."

Reprodukcije izbranih gradiv Arhiva Masarykove univerze v Brnu in Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani

Na razstavi je prof. dr. Mihajlo Rostohar predstavljen skozi reprodukcije izbranih gradiv Arhiva Masarykove univerze v Brnu in Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani, postavitev pa bo dopolnjena z delom originalnih gradiv, ki jih hrani Arhiv in muzej Univerze v Ljubljani ter izbranim instrumentarijem psihološkega laboratorija Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Besedila razstave so pripravili prof. dr. Marko Polič z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, vodja Arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani Tatjana Dekleva in kustosinja razstave, dr. Helena Rožman iz Mestnega muzeja Krško. Predstavitev instrumentov psihološkega laboratorija je pripravil prof. dr. Valentin Bucik z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Ob razstavi bo izšel katalog, ki ga so izdajata Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Oblikovanje razstave in kataloga je delo oblikovalke Polone Zupančič, ki je tudi tokrat ohranila vizualno podobo prve razstave, ki so jo leta 2016 odprli v Mestnem muzeju Krško.

Razstava bo na ogled do 8. novembra

Razstava bo v avli in na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete UL na ogled do 8. novembra 2019.

(Mestni muzej Krško, bš, eP)

kulturni dom krško
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja