Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
23.06.2020
21:15
Mestni muzej Krško, 10 let
Grafika: ePosavje
Mestni muzej Krško, ki deluje kot enota Kulturnega doma Krško, v letošnjem letu obeležuje 10-letnico delovanja. Ob tem jubileju smo se pogovarjali z muzejsko svetovalko Heleno Rožman.

10 let Mestnega muzeja Krško

KRŠKO Pred desetimi leti je ob slovesnem odprtju obnovljenega Valvasorjevega kompleksa in vzpostavitvijo Mestnega muzeja pod okrilje Kulturnega doma prišla tudi Galerija Krško. Okrogle obletnice zaradi epidemije novega koronavirusa niso mogli obeležiti na način, kot so si zamislili ob pripravi letnega delovnega načrta. Desetletnico so namreč želeli obeležiti v muzeju, načrtovali so pogovor o vlogi muzeja v sodobnem svetu z nekdanjo predsednico slovenskega odbora ICOM dr. Tanjo Roženbergar. "Ta pogovor bomo izvedli ob drugi priložnosti, zagotovo ga pa bomo. In s tem smo pravzaprav želeli pokazati to kakšen pomen imajo muzeji v današnjem času," nam je ob tem povedala Helena Rožman iz Mestnega muzeja Krško.

Katalog ob razstavi 80. so bila leta ... v Krškem

Razstava je primer dobrega sodelovanja muzeja in občanov

Muzeji že dolgo niso več samo statične ustanove, ki zbirajo predmete in jih nato predstavljajo v svojih razstavnih programih, ampak so danes zelo dinamični prostori. "Prostori, ki veliko komunicirajo s svojimi okolji. "In naš muzej, ki je bil ustanovljen za to, da predstavlja mesto Krško in prostor občine Krško, največ komunicira seveda s tem prostorom - s prebivalci mesta in občine in tudi v sodelovanju z njimi pripravljamo tudi muzejske razstave. Takšen primer tega dobrega sodelovanja je razstava "80. so bila leta ... v Krškem", katere katalog je izšel v začetku letošnjega leta in smo ga hoteli predstaviti tudi danes ravno v tem času, da bi ujeli tudi 10-letnico. Ta katalog je sicer že naprodaj, vendar svoje predstavitve nekako še ni doživel v tem času, ko smo bili tako omejeni z javnimi dogodki," še dodaja sogovornica.

Kaj početi s predmeti, s katerimi živimo, ko gredo v preteklost?

Ravno omenjena razstava je zelo vzpodbudila prebivalce. Kot pravi Rožmanova, "opažamo boljši odziv pri razmišljanju o tem, kaj početi s predmeti, s katerimi ljudje živimo, ko nekako gredo v preteklost. Seveda se marsikdo spominja tudi, da jih prinese v muzej, nas povpraša ali so predmeti zanimivi in če jih prepoznamo kot take, če vidimo na kak način jih bomo lahko uvrščali v naše raziskave in seveda tudi v naše razstave, jih z veseljem sprejmemo."

Deset let Mestnega muzeja Krško

Kakšni so načrti za v prihodnje?

Mestni muzej Krško je v svojih desetih letih prehodil bogato pot. "Vzpostavljene so bile stalne razstave, zvrstilo se kar precej tudi občasnih razstav in na ta način smo seveda v zastavljenem okvirju, ki je tudi naš strateški cilj, da predstavljamo Krško in Krčane. To je tudi naša vizija za prihodnost, ko v strnjeni muzejski stalni razstavi želimo predstaviti preteklost mesta - od teh začetkov še v starejših časovnih obdobjih vse do današnjega časa, da ujamemo tudi utrip in neke konture mesta Krško danes," dodaja Helena Rožman.

Stalne razstave v Mestnem muzeju Krško

Muzejsko gradivo je predstavljeno na nekaterih stalnih razstavah. "Najpomembnejše je zagotovo razstava, ki predstavlja fond Vladimirja Štovička. Vedno ga izpostavljamo zaradi tega, ker muzej hrani predmete skozi njegovo umetniško delo, njegov umetniški fond skozi katerega lahko avtorja, ki je celo svoje življenje ali pa ta čas po študiju preživel tu v Krškem, v tem prostoru in iz tega prostora tudi ustvarjal. Ravno v tem času v razstavišču pripravljamo novo postavitev četrtega pogleda v Štovičkov depo," pravi sogovornica.

Valvasor, Josipina Hočevar, prvi krški borci

Stalnica so seveda Valvasor, Josipina Hočevar, prvi krški borci, pogled v Krško v 18. stoletju. "In ob teh stalnih razstavah po tem takt dodajajo občasne razstave, trenutno imamo v muzeju še gostujočo razstavo Posavskega muzeja Brežice, ki predstavlja zakonca Stiplovšek in njun prispevek k razvoju muzealstva pri nas v Posavju."

Mestni muzej Krško

Tudi občasne razstave so zelo pomembne

Občasne razstave, ki jih velikokrat pripravljajo v sodelovanju z drugimi ustanovami, so zelo pomembne, poudarja Rožmanova. "Zaradi tega, ker na ta način mi pritegnemo v naše okolje ali pristojne muzeje, se pravi regionalne muzeje, kot je Posavski muzej Brežice. Ali pa druge regionalne muzeje, kot je recimo Muzej novejše zgodovine Celje, s katerim smo v preteklih letih dobro sodelovali, ali pa nacionalne muzejske ustanove. Muzej novejše zgodovine Slovenije, potem Slovenski šolski muzej in Slovenski etnografski muzej, s katerim smo tudi že izvajali del razstavnega programa pri nas v Mestnem muzeju Krško."

Gostovanje "krških" razstav po Sloveniji in svetu

Veseli so, če dobijo kakšno priložnost za gostovanje. "Ivana Lapajneta smo tako predstavili v Slovenskem šolskem muzeju, z doktorjem Mihajlom Rostoharjem smo se predstavljali tudi v tujini na Karlovi univerzi v Pragi in potem seveda še na Masarykovi univerzi v Brnu, kjer je na obeh univerzah tudi deloval. Z Rostoharjem smo se vključili tudi v 100. obletnico ustanovitve Univerze v Ljubljani in ga predstavili na Filozofski fakulteti. To je bilo v lanskem letu, kjer je seveda tudi njegov pomemben pečat, ki ga je pustil z ustanovitvijo oddelka za psihologijo leta 1950," še dodaja sogovornica.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja