Skip to main content
V Posavju 12.1° C Ponedeljek, 6. 2024
27.05.2019
13:00
Foto: Anton Hruševar
V sklopu praznovanja KS Leskovec pri Krškem je KD Leskovec pri Krškem pripravilo ali izvedlo pogovorni večer z upokojeno knjižničarko in zavzeto raziskovalko krške preteklosti Ljudmilo Šribar.

Znani Leskovčani - Ljudmila Šribar

KRŠKO Pogovor njenega delovnega,karijernega in tudi zasebnega življenja je bil nekako razdeljen na tri poglavja, Valvasorjeva knjižnica, ljubezen do zgodovine in Etnološka zbirka, katero soustvarjata skupaj z možem. Kot je dejala, je bila njena edina zaposlitev skozi celo življenje v knjižnici, katera se je v njenem času trikrat preimenovala. Prvič je imela naziv Valvasorjeva knjižnica stalnica Krško, potem Delavska univerza in knjižnica in na koncu Valvasorjeva knjižnica Krško.

Avtorica člankov o kapelicah

V času službovanja je veliko delovala na domoznanstvu, sodelovala pri ustvarjanju zgodovine Občine Krško ter širše okolice. Bila je avtorica velikih člankov o kapelicah, njihov namen pa je bil, da bi posamezni kraji dali prispevek o ohranjanju le teh, izpostavila pa je še kapelico na Jerckovem Bregu, od koder je prečudovit pogled na celo Krško gričevje, na drugi strani vse do Novega mesta in Hrvaške.

Fotogalerija:

Etnološka zbirka Kobile

Z družino je 20 let živela v Leskovcu pri Krškem, leta 1980, pa so se odločili za selitev v Kobile, kjer so si poleg stare zgradbe sezidali tudi novo hišo, za staro zgradbo pa so kasneje uspeli zaščititi kot spomeniško varstvo, v njej pa je danes etnološka zbirka. Pogovor je so z glasbenim nastopom obogatile učenke Glasbene Šole Krško, pogovor pa je vodila Doroteja Jazbec.

Anton Hruševar

krško
leskovec pri krškem
kd leskovec pri krškem

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja