Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
06.06.2019
13:06
Foto: Jože Potrpin
Župnik Janez Jasenc je vdihnil življenje 642 strani obsežni knjigi o štangarski zgodovini.

RADEČE Na zadnjo majsko nedeljo so po žegnanjski maši v cerkvi sv. Janeza Evangelista na Počakovem (občina Radeče), župljani in krajani prisostvovali predstavitvi knjige Sveti Anton Padovanski in štangarski župljani, Štangarski kraji in ljudje skozi stoletja v zapisih in pričevanjih, za katero je gradivo zbral in sestavil Janez Jasenc, izdana pa je bila pri založbi Salve d.o.o.

Svibenski župnik Janez Jasenc je namreč po 16-ih letih branja, raziskovanja, proučevanja, usklajevanja, zbiranja, zapisovanja, fotografiranja, urejanja zapisov, po nepreštetih obiskih javnih knjižnic in drugih zgodovinskih ustanov, sklenil svojo pomembno domoznansko zaznamovano pot skozi knjigo, katero lahko upravičeno označimo za obsežno, saj šteje 642 strani in, kot zanimivost, tehta 2614 g. Spremno besedo za omenjeno knjigo je oblikoval profesor doktor Janez Juhant, rojak iz župnije Štanga, kraja, ki slovi in je tudi dobil ime po češnjah štangarcah, znan pa je še po dobri čebelji paši in obilici gozdnih sadežev v bližnjih gozdovih. Zametki raziskani zapisov segajo nekje v 16. stoletje, vsebina pa nosi zanimivosti, kot so število podeljenih zakramentov, lokalno dogajanje (tudi družbeno politično), pregled delovanja duhovnikov, redovnikov in rojakov iz župnije Štanga, pa tudi o aktivnostih nekoč in danes delujočih društvev, o ansamblih in še marsičem.

10. avgusta 1994 je Župnijo Štanga, katera se nahaja v občini Šmartno pri Litiji, prevzel župnik Janez Jasenc, in kot je bilo razkrito v predstavitvi, je bil prvi pomemben dogodek, ki ga je organiziral, maša z gasilci 11. septembra 1994, najverjetneje prvič izvedena po drugi svetovni vojni. Janez Jasenc je 13 let deloval v župniji Štanga in vzporedno s svojim poslanstvom dušnega pastirja že tedaj, pa vse do nedavnega, raziskoval zgodovino Štange, ne le kot župnije, pač pa obče gledano. Ob velikem dogodku, ko je dolgoletno marljivo delo obrodilo sadove v obliki izdane knjige, je svibenski župnik tudi spregovoril o obdobju zbiranja in o svojih spominih na raziskovan kraj. Program predstavitve so oblikovali svibenski veroukarji, ki so izpostavili posebej za to priložnost izbrane zanimive odlomke iz knjige, s pesmijo pa so ga obogatili Ljudski pevci iz Kulturnega oziroma Prosvetnega društva Svibno.

Fotogalerija:

Dolgoletno Jasenčevo delo ne predstavlja le sistematično urejene kronike časa Štange od začetka delovanja župnije pa do danes, pač pa tudi pomemben domoznanski vir, ki velja za dragoceno delo in uspešno opravljen velik osebni projekt svibenskega župnika, v okviru katerega je, med drugim, pregledoval tudi številne časopisne letnike Slovenca, Bogoljuba in Slovenskega naroda kot tudi časopise povojnega obdobja: Slovenski poročevalec, Kmečki glas, Delo, Dnevnik ter krajevne liste. Neštete ure zahtevnega pregledovanja, selekcioniranja in zbiranja v pregledn celoto pa so, krajanom in gotovo tudi avtorju v zadovoljstvo in ponos, bile odtehtane ob izdaji obsežne, a vendar zanimivo spisane knjige.

Za zaključek slavnostnega dne so vaščani Počakovega in Turistično društvo Svibno, sekcija Vinogradniki Ostrovharjevih vinskih goric, z namenom, da obeležijo še z druženjem praznovanje žegnanja njihove podružnične cerkve svetega Janeza, pripravili pogostitev.

Doroteja Jazbec

Vir: besedilo predstavitvenega dogodka in spremna besede knjige Sveti Anton Padovanski in štangarski župljani, Štangarski kraji in ljudje skozi stoletja v zapisih in pričevanjih
Foto: Jože Potrpin

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja