7. Festival modre frankinje (FOTOGRAFIJE)

7. Festival modre frankinje (FOTOGRAFIJE) Foto: Rok Petančič / KŠTM Sevnica

Pozitivni odzivi obiskovalcev in sodelujočih po izvedbi 7. Festivala modre frankinje so ponovno utrdili mesto tega edinstvenega vinsko-kulinaričnega dogodka in krepijo prepoznavnost Sevnice in Posavja. Najbolj moder festival v Sloveniji je 8. junija 2017 tradicionalno povezal ponudnike modrih frankinj in drugih vin iz Slovenije in sosednje Hrvaške.

Festival modre frankinje je edinstveni enološko-kulinarični dogodek, prepoznaven v domačem okolju in izven. Je promocija vinogradništva in kulture pitja vina ter modre frankinje kot sorte vina, ki je po nedavnih raziskavah nemških znanstvenikov izvorno slovenska sorta, njegov namen pa je spodbujanje kakovostne pridelave in prodaje vin ter spremljajoče kulinarične ponudbe. Osrednja nit festivala, ki je potekal v parku gradu Sevnica, je bila tako predstavitev 18 pridelovalcev modre frankinje z vseh vinorodnih območij te žlahtne sorte ter osvežilna ponudba kavarne Graščakova hči. Modro frankinjo so z različnimi jedmi in prigrizki osmislili kulinarični mojstri iz Gostilne Repovž iz Šentjanža, Gostilne Kunst iz Krškega in Hotela Splavar iz Brežic.

V spremljevalnem programu so si številni obiskovalci v popoldanskem času lahko vodeno ogledali grad Sevnica, zvečer pa je sledila slavnostna razglasitev rezultatov ocenjevanja modrih frankinj. Sedemčlanska mednarodna strokovna komisijo pod vodstvom Jožeta Simončiča iz Kartuzije Pleterje je na ocenjevanju, ki je potekalo 25. maja, ocenila 116 vzorcev modrih frankinj iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, in sicer v treh kategorijah. V kategoriji redne trgatve letnika 2016 je zmagal Kobal Family Wines iz Trnovca pri Sevnici, v kategoriji starejših letnikov in barrique Klet Krško, v kategoriji posebnih vin pa Vinska klet Prus iz Krmačine pri Metliki. Prvak festivala, izbran med tremi najboljšimi v posameznih kategorijah, je postala Klet Krško z modro frankinjo l. 2015 premium. Celotna razvrstitev ocenjevanja je v priloženem katalogu 7. Festivala modre frankinje.

Dogajanje sta kulturno obogatila baritonist Jure Klenovšek in harmonikar Uroš Polanec, zvrstili so se pozdravi gostov, organizatorja, predstavnikov lokalne skupnosti in podpornikov festivala, zbrane pa je do zaključka prireditve navduševala etno banda Poseben gušt z izvrstno interpretacijo poezije Iztoka Mlakarja. KŠTM Sevnica se kot organizator dogodka za partnerstvo zahvaljuje Občini Sevnica, vsem sodelujočim pri izvedbi dogodka, podpornikom festivala ter seveda vsem obiskovalkam in obiskovalcem festivala.

Tekst in foto:
Rok Petančič
KŠTM Sevnica

FOTOGRAFIJE (36)


Poglejte tudi

Pošljite novico