Med prejemniki medalj policije za požrtvovalnost tudi Posavci

Med prejemniki medalj policije za požrtvovalnost tudi Posavci Foto: arhiv ePosavje

V Ljubljani so podelili medalje policije za požrtvovalnost, ki jih podeljujejo policistom, drugim zaposlenim v policiji in drugim fizičnim osebam za požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog.

Med prejemniki tudi Posavci

Med prejemniki medalj policije za požrtvovalnost so tudi Posavci. Kaj pravijo v obrazložitvi nagrade?

Obrazložitve (vir: policija.si):

Pomagala poškodovani voznici, ki je ostala ukleščena v zveriženem vozilu

Medalji policije za požrtvovalnost prejmeta Tomaž Obštetar in Davorin Avguštin, kriminalista iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto. Kriminalista Tomaž Obštetar in Davorin Avguštin sta v Posavju naletela na hudo prometno nesrečo. Po trčenju je huje poškodovana voznica ostala ukleščena v enem izmed vozil. Kriminalista sta se takoj odzvala in priskočila na pomoč. Najprej sta poskušala odpreti vrata vozila, a ni šlo. Nato sta poskušala odpreti pokrov, da bi odklopila akumulator, a spet ni šlo. Kriminalist Tomaž je zlezel v vozilo in preveril življenjske funkcije voznice. Medtem se je iz vozila že začelo kaditi. Kriminalistu Davorinu je s pomočjo še dveh občanov, ki sta takrat prišla na kraj, uspelo odpreti pokrov in odklopiti akumulator ter s tem preprečiti vžig vozila.

Tomaž Obštetar in Davorin Avguštin sta s svojo požrtvovalnostjo, preudarnim dejanjem in hitrim ter odločnim ukrepanjem rešila življenje ženski in preprečila tragične posledice, zato prejmeta medalji policije za požrtvovalnost.

Soseda rešil iz goreče hiše in pogasil požar

Medaljo policije za požrtvovalnost prejme občan Daniel Zorko iz Brežic. Ko se vname požar, nimamo časa za razmišljanje, kaj storiti. V tistem trenutku se je treba hitro in predvsem trezno odzvati ter rešiti, kar je mogoče. Tega se zaveda tudi Daniel Zorko iz Brežic.

Lani je v hiši, v kateri živi in si jo deli z več stanovalci, na hodniku zaslišal glasen pok. Šel je pogledat, kaj se je zgodilo. Po prostoru se je valil dim, ki je prihajal iz sosedove sobe. Daniel je potrkal po njegovih vratih.

Ker se nihče ni oglasil, iz sobe pa je slišal hropenje, je odprl vrata. Soba je bila že vsa v dimu, postelja pa v plamenih. Poklical je soseda, ta pa se je z velikim naporom oglasil izza postelje. Obnemoglega je za noge izvlekel na hodnik, mu pomagal vstati ter ga pospremil iz hiše. Sosed je sicer bil pri zavesti, a je težko dihal, bil pa je tudi precej opečen. Daniel se je vrnil v hišo in hitro ter učinkovito pogasil požar. Ko so prišli reševalci, je s sosedom odšel v bolnišnico.

Daniel Zorko je pri reševanju soseda nedvomno preprečil, da bi prišlo do najhujših posledic. Rešil je človeka in pogasil požar, zato se mu podeli medalja policije za požrtvovalnost.

(eP)


Poglejte tudi

Pošljite novico