Medijski angažma mladih – filmska delavnica v Krškem (FOTO)

Medijski angažma mladih – filmska delavnica v Krškem (FOTO) Foto: DZMP

Društvo zaveznikov mehkega pristanka je tudi letos v Krško povabilo skupino 40 mladih iz Irske, Francije, Hrvaške in Slovenije. Mladi z različnimi etničnimi, kulturnimi in socialnimi ozadji so se od 28. julija do 9. avgusta osredotočali na družbene in ekonomske ovire, s katerimi se soočajo.

Preko objektivov so raziskovali kraj in okolico, spoznavali ljudi, njihove navade in razmišljanja ter poskušali odkriti zgodbe, ki jih mediji redkeje prikazujejo. Na delavnici so mladi nadgrajevali svoje veščine komunikacije, preko dela v različnih skupinah spoznavali kulturne razlike in podobnosti. Skozi proces ustvarjanja kratkega filma imajo namreč priložnost, da tudi sami sodelujejo pri izdelavi medijske podobe določenih družbenih skupin ter tako skozi svoje oči prikažejo današnjo družbo.

Filmi prikazujejo položaj današnje mladine, drugi se osredotočajo na starejše, kako poteka življenje na kmetiji, skrivnosti raške čebule, življenju na meji … Lotili pa so se tudi filmske interpretacije zapisov Janeza Vajkarda Valvasorja iz Slave Vojvodine Kranjske. Inspracijo so našli kar v Valvasorjevi knjižnici v Krškem, kjer so si prvi večer ogledali izbor filmov s preteklih delavnic.

Ob ostalih večerih so udeleženci prikazali svoje filme in se o njih pogovorjali z vrstniki ter mentorji. Ti so bili vsi priznani filmski ustvarjalci Želimir Žilnik, Igor Bezinovič, Jure Černec, Marko Cvejić, Nemanja Babić in Incredible Bob. Spremljali so jih v procesu ustvarjanja, z njimi razpravljali o filmskih pristopih, ravno tako pa tudi o pogledih na svet.

Nastale kratke dokumentarne filme so premierno prikazali v ponedeljek, 7. avgusta, ob 21. uri v Mladinskem centru Krško.

(eP)

FOTOGRAFIJE (5)


Poglejte tudi

Pošljite novico