Čez Posavje se je zapeljala prava poletna nevihta (FOTO, VIDEO)

Čez Posavje se je zapeljala prava poletna nevihta (FOTO, VIDEO) Foto: ePosavje.com

Obdobje soparnega vremena in temperatur čez 30°C se bo s četrtkovo večerno nevihto za nekaj časa končalo. Tokratno poletno nevihto je zaznamoval močan prednevihtni jugozahodni piš. Več v nadaljevanju zapisa:

Nevihta v Posavju, 10. avgust 2017
Iz minute v minuto:

11. avgust

(9:55) Kaj se je dogajalo v Posavju?

PREBERI TUDI: Nevihta, 10. avgusta: Kaj se je dogajalo v občini Krško?

PREBERI TUDI: Nevihta, 10. avgusta: Kaj se je dogajalo v občini Sevnica?

PREBERI TUDI: Nevihta, 10. avgusta: Kaj se je dogajalo v občini Brežice?

10. avgust

(21:32) Nemška vas, Studenec: Odkriti strehi stanovanjskega objekta

Ob 19.07 so v naselju Nemška gora v občini Krško gasilci Poklicne gasilske enote Krško in Prostovoljnega gasilskega društva Veliki Trn pokrili 10 kvadratnih metrov strehe na stanovanjskem objektu, ob 19.18 pa so v naselju Ponikve, občina Sevnica, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Studenec pokrili petnajst kvadratnih metrov strehe na stanovanjskem objektu.

(21:18) Sunki zahodnika tudi prek 85 km/h!

O silovitosti nevihte pričajo podatke o prednevihtnem pišu (jugo)zahodnika. Na meteorološki postaji v Cerkljah ob Krki so tako izmerili sunke zahodnika tudi prek 80 km/h, po podatkih servisa meteo.si je v času nevihte pihnilo tudi 86 km/h! Na postaji v Krškem je najmočneje zapihalo malo nad 60 km/h, podobne številke pa prihajajo tudi z ostalim vremenskih postaj. V Leskovcu pri Krškem je bil najmočnejši izmerjen sunek 59,9 km/h, na Sremiču 51 km/h, v Vrhuljah pa 65,8 km/h.

 Rumeno nebo, Foto: ePosavje.com

(21:15) Koliko dežja je padlo v nevihti?

In koliko dežja je padlo v nevihti? Kaj pravijo naprave? Žal še vedno premalo za izsušeno zemljo, a vendarle...

  • Leskovec pri Krškem 12mm dežja
  • Vrhulje 14,2 mm
  • Sremič 11,8 mm
  • Krško (ARSO) 13,0 mm
  • Cerklje ob Krki (ARSO) 20,1mm
  • Senovo 20,1 mm dežja

(21:11) Podrta drevesa, razkrita streha

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice so v času neurja prejeli več klicev. V naselju Nemška Gora je podrto drevo padlo na streho stanovanjske hiše, v naselju Ponikve pri Studencu v sevniški občini je razkrilo streho stanovanjske hiše, v Rakovcu pri Kapelah se je drevo podrlo na gasilski dom. Nekaj dela imajo gasilci tudi pod Gorjanci, v Župeči vasi je odkrilo streho na eni izmed hiš, v Gorenji Pirošici se je na streho hiše podrlo drevo.

(20:50) Končalo se je z mavrico in rumenim nebom

Nevihta se je iz Posavja premaknila proti severovzhodu države, ob očiščenem horizontu pa je na svojem koncu pustila pravljične prizore. Mavrica čez Zdole, nad njimi strele, četrtek pa se je končalo z rumenim nebom. Nekaj dela imajo vzdrževalci cest in ostale javne infrastrukture. Kmalu prihaja več fotografij večernega dogajanja!

(19:40) Kako se je skuhala nevihta...

Prihod nevihtne celice se je s soparo, predvsem v poznem popoldnevu, napovedal že od dopoldneva. Nevihtna celica se je iznad Gorskega kotarja pripeljala nad Kočevsko v poznem popoldnevu, nevihtni sistem pa se je iz Posavja videl v znameniti obliki nevihtnega nakovala, tik pred prihodom nad naše kraje pa tudi z obširnim ti. shelf oblakom, ki je segal od Gorjancev pa vse od osrednje Slovenije.

(19:35) Tako se je pripeljala nevihta (GIF)

(ARSO, bš, sos112, eP)

FOTOGRAFIJE (18)


Poglejte tudi

Pošljite novico