Štiri ugotovitve po tednu dni vožnje s KRČANOM (FOTO in OCENE)

Štiri ugotovitve po tednu dni vožnje s KRČANOM (FOTO in OCENE) Foto: ePosavje.com

V Krškem je od 20. septembra naprej na voljo 15 koles, ki si jih lahko občani na treh postajah izposodijo za premik po mestu. Štiri ugotovitve po tednu dni uporabe in desetih vožnjah s KRČANOM v nadaljevanju zapisa:

KRČAN - s kolesom po mestu

14 ur na teden, vse dni v letu

In kaj lahko povprečni uporabnik kolesa zapiše po desetih uporabah kolesa? 

1) Registracija

Brezplačna registracija in uporaba KRČANA

Občani se lahko za uporabo Krčana registrirajo na štirih različnih lokacijah - na info točki na tržnici Videm, v sprejemni pisarni Občine Krško, na sedežu Centra za podjetništvo in turizem Krško ali v Mestnem muzeju Krško. Brezplačna registracija poteka hitro in enostavno, seboj prinesite osebni dokument in davčno številko, podpišete pogodbo z Občino Krško ter v posest dobite pametno kartico s PIN številko. 

Kako prevzamem kolo?

Po uspešni registraciji na omenjenih štirih lokacijah je prevzem kolesa sila enostaven. S pametno kartico se približate stebru s kolesom, po pisku vpišete vašo PIN številko in kolo je odklenjeno. In potovanje se lahko začne.

2) Vožnja

Zanimiva rešitev LED utripalk na kolesih

Vožnja s Krčanom je primerna robustnosti okvirja. Velika kolesa poskrbijo za udobno kolesarjenje, košarica nad prvim kolesom je zanimiva popestritev, še boljša rešitev sta LED utripalki na obeh kolesih za povečano vidnost v temnejšem delu dneva. Deluje. In to zelo dobro.

Zadnja zavora "po starinsko"

Naj vas ob prvem pogonu kolesa ne preseneti zavora zadnjega kolesa, ki jo "zategnete" na starinski način z zaporo pedala v nasprotni smeri vožnje. Glede na le eno prestavo na zadnjem verižniku je poganjanje kolesa relativno enostavno tudi za običajnega uporabnika. Nekaj težav povzročajo le klančine, sploh za tisto pod mostom je potrebno nekaj supermoči Primoža Rogliča. O cestni infrastrukturi sicer več pri točki 4.

 KRČAN, Foto: ePosavje.com

3) Zaklepanje

Po končanem kolesarjenju kolo vrnete z zaklepom v parkirni stebriček. Ob prvem zaklepanju je bilo nekaj težav na enem izmed stebričkov pri ŠC Krško - Sevnica in kot se je izkazalo čez nekaj dni, je bila težava v različnih višinah zaponke na stebru in "ključavnice" na okvirju kolesa. Ob (nevedoč) nezaklenjenem kolesu se lahko zgodi, da boste naslednje jutro prejeli prijazno SMS sporočilo, da je kolo ostalo nezaklenjeno in da ste v prihodnje bolj pozorni pri zaklepanju. Upravljalci sistema so o težavi že seznanjeni, vmes ostalim pa nasvet naj ne bo odveč.

4) Cestna infrastruktura

Vozniki osebnih in tovornih vozil, KRČANI na cesti!

Z večanjem števila uporabnikov se bo na poteh med železniško postajo, ŠC Krško - Sevnica in občinsko stavbo povečalo tudi število zelenih kolesarjev. Z obnovo krožišč na mostu so z dodatnim pasom ob desnem robu poskrbeli tudi za kolesarje, enako bodo ob srečevanjih s KRČANI morali v svojih računalnikih upoštevati še vozniki osebnih in tovornih vozil. Prve izkušnje so pozitivne, zaenkrat so v prednosti zeleni kolesarji. 

Če ne čez železnico, pa mimo Elektra do podmornice

Ob izposoji kolesa na železniški postaji je ta hip največja ovira prehod čez železniško progo. Pot v drugo smer do videmskega krožišča in mostu se podaljša za ovinek mimo stavbe Elektra Celje. Več previdnosti je potrebne tudi pri zavijanju s Ceste krških žrtev na večnamensko pot ob Savi, kjer se vam ob prometu na cesti ob zmanjšanem manevriranju pred kolo lahko postavi še pešec/tekač/kolesar. Že omenjena klančina pod mostom je iz smeri Stadiona Matija Gubec trenutno največji izziv za povprečnega uporabnika. Proti tretjemu postajališču v starem mestnem Krškem posebnih ovir ni bilo, je pa res še največ različnih in zanimivih poti do postaje pri občinski stavbi.

PREBERI TUDI: V Krškem na voljo brezplačna izposoja koles (FOTOGRAFIJE)

Redovalnica

Registracija: Hitro in preprosto - 9/10

 

Vožnja: Čvrst okvir je primeren tudi za višje kolesarje - 8/10

 

Zaklepanje: Po začetni težavi na enem izmed stolpov deluje normalno - 8/10

 

Cestna infrastruktura: V klanec pod mostom gre malo težje, previdno v ozke zavoje - 7/10

 

Mini komentar

O, ja! Preprostost izposoje in njegova uporabnost nakazujeta, da bi se lahko "prijel" tudi po končanem mesecu mobilnosti.

8/10KRČAN obeta!

(bš)

FOTOGRAFIJE (6)


Poglejte tudi