Mejni prehod Obrežje: Hrvaški policisti še naprej na Bregani

Mejni prehod Obrežje: Hrvaški policisti še naprej na Bregani Foto: arhiv ePosavje

Na Obrežju se hrvaški policisti ne bodo vrnili nazaj v slovenske prostore, ostajajo na Obrežju. Vlada je namreč na četrtkovi sprejela pobudo za sklenitev Dogovora o spremembi dogovora med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole.

Od 26. junija naprej so Hrvatje nazaj na Bregani

Kot pravijo, "sta 7. aprila 2017 Slovenija in Hrvaška začeli opravljati obvezno sistematično preverjanje vseh potnikov pri prestopu zunanje schengenske meje. Po uvodnih dnevih, ki so prinesli povečane in nesorazmerno dolge čakalne dobe na mejnih prehodih, sta državi pristopili k skupnemu oblikovanju možnih rešitev. Tako sta izkoristili možnost odstopa od sistematične mejne kontrole in se zavezali k izvajanju tehničnih smernic, ki jih je oblikovala Evropska komisija."

Z Obrežja prestavili nazaj na Bregano

Kot eno izmed poskusnih rešitev je hrvaška stran predlagala začasno prekinitev izvajanja dogovora o skupni mejni kontroli med turistično sezono na mejnem prehodu Obrežje, da bi lahko analizirali vplive te rešitve na pretočnost prometa. "Obe državi sta se dogovorili, da hrvaški policisti 26. junija 2017 ponovno začnejo opravljati mejno kontrolo na mejnem prehodu Obrežje v svojih prostorih. Rešitev se je izkazala kot učinkovita," še pišejo po seji vlade.

Na Obrežju bodo hrvaški policisti mejno kontrolo še naprej opravljali v svojih prostorih.

 

Odgovor iz Vlade Republike Slovenije na vprašanje o "novem" stanju

Sprememba dogovora

"Na podlagi poskusnega ločenega opravljanja mejne kontrole, ugotovitev analize in v pričakovanju novih funkcionalnosti mejne kontrole (sistem vstopa/izstopa, ETIAS) se ustrezno spremeni Dogovor med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole, torej le glede mejnega prehoda Obrežje," še dodajajo v sporočilu.

Povedano drugače...

Povedano drugače... Kot so prek Twitterja iz Vlade Republike Slovenije odgovorili na vprašanje, ali se današnje stanje kakorkoli spreminja, je odgovor - ne. "Na Obrežju bodo hrvaški policisti mejno kontrolo še naprej opravljali v svojih prostorih," je odgovor.

(bš, eP)


Poglejte tudi