Številne prireditve v okviru sevniškega občinskega praznika

Številne prireditve v okviru sevniškega občinskega praznika Grafika: ePosavje

Na novinarski konferenci, ki je potekala ob uvodu v praznični teden, je župan Srečko Ocvirk predstavil ključne mejnike in ureditve, ki so v preteklem letu prispevale k bolj kakovostnemu življenju v občini.

Na novinarski konferenci se mu je pridružil Andrej Zalokar, član predsedstva Slovenske kolesarske mreže, in sicer s predstavitvijo enega od dogodkov v okviru občinskega praznika, konferenco »Savska kolesarska pot – izzivi in priložnosti«, ki bo 23. novembra. V počastitev občinskega praznika, ki ga praznujemo v spomin na hrabra dejanja narodnega heroja Dušana Kvedra Tomaža, je v organizaciji občinskega odbora združenja borcev za vrednote NOB danes dopoldan potekala slovesna položitev venca k spomeniku padlih žrtev NOB v Sevnici in k spominski plošči na stavbi sodišča v Sevnici. Slovesnost pri spomeniku v središču Sevnice je bila s prenovljenim območjem letos še posebej slovesna. Na gradu je bila nato še slavnostna seja občinskega odbora združenja borcev za vrednote NOB s kulturnim programom in podelitvijo priznanj.

V sklopu prireditev je v tem tednu v organizaciji sevniškega območnega združenja Veteranov vojne za Slovenijo potekalo odkritje spominske plošče pri stavbi KŠTM Sevnica. V tem objektu so od novembra 1990 do marca 1991 pripadniki štaba Teritorialne obrambe Občine Sevnica, prištabnih enot, intervencijske enote ter pripadniki skupin ostrostrelcev varovali Oddelek za ljudsko obrambo Sevnica z namenom preprečitve intervencije JLA v primeru poizkusa odvzema dokumentacije nabornikov. Zapis na odkriti spominski plošči je pomnik takratnih dogodkov. Več dogodkov, tudi osrednja prireditev, se je v tem tednu zvrstilo v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, ki obeležuje 70. obletnico delovanja. Prazničnemu novembru se je pridružilo tudi Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, in sicer s predavanjem Vinka Ošlaka z naslovom »Dalmatinova Biblija«, ki je bilo v torek v sevniški kulturni dvorani. Knjižnica Sevnica pa je včeraj gostila Literarni večer Večerne zarje Društva upokojencev Sevnica z naslovom »Vse najboljše, moja občina«.

Pestro na družabnem področju je vseskozi tudi na Gradu Sevnica, kjer je bila v Mosconovi galeriji v ponedeljek odprta klekljarska razstava »Nakit« v organizaciji Klekljarske skupine Bucike in Družinskega inštituta Zaupanje, v torek so bila podeljena posebna občinska priznanja Turistične zveze občine Sevnica »Moja dežela lepa in gostoljubna«, v sredo pa je potekal Radogost večer avtorja Rudija Stoparja, katerega gost je bil Mate Tijardović.

Med dogodki ob koncu tega tedna bo jutri, 11. novembra, tradicionalno kolesarjenje »Od zore do mraka« v organizaciji Kolesarskega društva Sevnica s pričetkom ob 7. uri v parku pri občini.

Od 7. do 10. ure bo dan odprtih vrat Veterinarske postaje Sevnica z brezplačnim svetovanjem in osnovnim kliničnim pregledom malih živali. Ob 10. uri se v Tržišču pričenja tradicionalni Martinov pohod od pletenke velikanke do Malkovških goric v organizaciji Turističnega društva Tržišče. Ob 12. uri bo v Kulturni dvorani Sevnica tradicionalno srečanje izgnancev in beguncev občine Sevnica v organizaciji sevniškega koordinacijskega odbora Društva izgnancev Slovenije. Od 14. ure dalje Društvo vinogradnikov Studenec vabi na tradicionalno Martinovanje, Mažorete Društva TRG pa na Večer mažoret »Defile«, ki bo ob 18. uri v Športnem domu Sevnica. V nedeljo, 12. novembra, bo še tradicionalni pohod s Studenca na Primož v organizaciji Društva vinogradnikov Studenec, ki se pričenja ob 9. uri pri stavbi tamkajšnje krajevne skupnosti.

Občina Sevnica


Poglejte tudi