57. Sevniška salamiada (FOTOGRAFIJE)

57. Sevniška salamiada (FOTOGRAFIJE) Foto: Anton Hruševar

V soboto na dan mučenikov je Društvo salamarjev Sevnica v gostilni in pod šotorom izvedlo 57. sevniško salamiado. Že v petek so imeli sodniki obilico dela, saj so morali oceniti preko 140 salam.

Sodniška ekipa v sestavi Franci Sotošek (predsednik), Braco Miroševič, Bogomir Visic, Bojan Zagorc, Dušan Lipej in Karel Kozole so tako v petkovem dopoldnevu najprej pričeliz ocenjevanjem vzorcev domačih registriranih rejcev, prijateljev iz drugih držav (Hrvaška, Avstrija, Madžarska..), potem pa še kot je dejal zapisnikar Stojan Anzelc, z redno kategorijo sevniške salamiade.

Na salamiadi v soboto pa je Društvo salamarjev Sevnica poskrbelo, da je čas od 15. ure do razglasitve zmagovalcev 57. sevniške salamiade hitro minil. Ob degustaciji vzorčnih salam, mesnih dobrot salamarskih prijateljev iz tujine in bograču so se odvijale razne zabavne igre (metanje preste na salamo in ugotavljanje teže salame velikanke), mučeniki so se izkazali s petjem in igranjem ljudskih pesmi, dva tekmovalca sta se pomerila tudi v znanju, kaj potrebujemo za govejo juho.

Na 57. sevniški salamiadi, 7. mednarodni salamiadi prijateljev in 4. salamiadi domačih rejcev svinj iz občine Sevnica, je najboljšo salamo prinesel Anton Es in tako prejel diplomo za 1. mesto, 2. mesto je zasedel Janez Lenart, 3. pa ljubiteljski izdelovalci sevniške salame. Seveda pa se je po razglasitvi najboljših druženje nadaljevalo še pozno v noč.

Anton Hruševar

FOTOGRAFIJE (22)


Poglejte tudi