12. Eko tržnica na Tržnici Videm v Krškem (FOTOGRAFIJE)

12. Eko tržnica na Tržnici Videm v Krškem (FOTOGRAFIJE) Foto: Kostak d.d.

Ponovna uporaba, recikliranje, ekologija, raba preostanka hrane in dobrodelnost so bile osrednje teme 12. Eko tržnice, kjer so se s svojimi ekološkimi prizadevanji predstavile šole z območja občin Krško in Kostanjevica na Krki, pridružile pa so se jim tudi druge organizacije, zavodi in posamezniki.

Učenci in učiteljice osnovnih šol Leskovec pri Krškem, Jurija Dalmatina Krško, Podbočje, dr. Mihajla Rostoharja in Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki so na stojnicah Tržnice Videm na letošnji že 12. Eko tržnici predstavili izdelke, ki so jih izdelovali iz predmetov, ki jih več ne potrebujejo, izdelke iz odpadnih materialov, obiskovalcem so ponudili sadike, ki so jih pripravili učenci ter okusne jedi, ki so nastale v njihovih šolskih kuhinjah.

Ob tem so v družbi Kostak so pripravili ustvarjalne delavnice in pogostitev, v trgovini Stara šola Krško so pripravili primere vintage pogrinjkov, predstavili so se tudi nogometaši Nogometnega kluba Krško, ki so obiskovalcem podelili nekaj vstopnic za nogometno tekmo. Ponudniki domačih izdelkov so se predstavili z mlečnimi in mesnimi izdelki, namazi, zelišči in zelenjavo ter jagodami.

Ob dogodku so predstavili tudi novo pobudo – Rastočo knjigo receptov Eko tržnice. Namenjena je ozaveščanju o pomenu domače hrane ter uporabe preostankov hrane. V Rastoči knjigi receptov Eko tržnice zbirajo recepte za jedi iz domače kuhinje, jedi šolskih kuhinj, tradicionalnih domačih jedi ter jedi, pripravljenih iz preostanka hrane.

V času, ko zavržemo ogromne količine hrane, nekatere družine še vedno ostajajo v stiski in pomanjkanju, zato je bil dogodek tudi dobrodelno obarvan. Župnijska Karitas Videm-Krško je na svoji stojnici namreč zbirala živila za družine v stiski.

Spremljevalni program so dodatno obogatili še plesalci z osnovnih šol Jurija Dalmatina Krško ter Podbočje, otroške folklorne skupine Osnovne šole XIV. divizije s Senovega, glasbena skupina z Osnovne šole Jožeta Gorjupa s Kostanjevice na Krki ter znani slovenski raper Nipke.

Tradicionalno Eko tržnico pripravljajo v podjetjih Kostak in Agro Posavje v sodelovanju z Občino Krško.

Kostak d.d.

FOTOGRAFIJE (11)


Poglejte tudi