Nočni pohod ob prazni luni ali kako jo je zagodel Škrat Čatež

Nočni pohod ob prazni luni ali kako jo je zagodel Škrat Čatež Foto: ZPTM Brežice

Po pričanju poznavalcev je obdobje prazne lune dobro za začetek česarkoli novega, zato smo včerajšnji večer množici zbranih pohodnikov premierno predstavili projekt prav posebnega nočnega pohoda k Sv. Vidu.

Podobne nočne pohode smo sicer na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice izvajali zadnjih nekaj let v zimskem času, tokratni pohod pa je bil nekaj edinstvenega; poklopili sta se prazna luna in »poscana« Zofka, ob poti pa nam je Čatež, bitje zavito v tančico skrivnosti, zagodel kar nekaj presenečenj.

Kdo Čatež sploh je?? Nabor pisnih virov, ki bi nam razodeli kaj več o njegovem izvoru je skromen, zato Čatež biva v ustnem izročilu, ki mu pripisuje lastnosti in ga oblikuje takšnega, kot si ga predstavljamo. Po izgledu zelo podoben antičnim bitjem, po obnašanju se morda spogleduje z vplivi slovanske mitologije. Zelo enostavno si je predstavljati, da je Čatež čudovit primer mešanja kultur in izročil. Da bi si lažje predstavljali čateža kot bitje, smo mu nadeli naziv škrat, četudi ima Čatež svoje lastno mesto v našem ljudskem izročilu. Simbolno sporočilo, ki ga izraža podoba kozla je precej starejša in slikovitejša od nekoliko mlajših, modernih interpretacij.

Čatež je ljudsko bitje in živi skozi zgodbe, ki jih ustvarjamo sami. Če bomo do Čateža prijazni in bomo z njim pripravljeni sobivati, bo tudi Čatež prijazen do nas in nam ne bo povzročal preglavic. To smo presenečeni ugotovili tudi včeraj.

Zahvaljujemo se soorganizatorjem pohoda, Turističnem društvu Čatež ob Savi, ki je za pohodnike na vrhu pripravilo tudi odlično pogostitev, ter Gostilni Pension Les, ki je prispevalo praktično nagrado za najbolj radovednega pohodnika. Čutno doživetje na Čateževi energijski pešpoti obeta posebno izkušnjo, kjer smo izostrili vse svoje čute, da bi v temni noči občutili prisotnost Čateža, ki preži na Šentviški gori.

Vir: ZPTM Brežice

FOTOGRAFIJE (18)


Poglejte tudi