Zbirali bodo nevarne odpadke in odpadno elektronsko opremo

Zbirali bodo nevarne odpadke in odpadno elektronsko opremo Foto: organizatorji

Med 17. in 19. majem bo v občinah Krško in Kostanjevica na Krki potekala zbiralna akcija nevarnih odpadkov in odpadne električne in elektronske opreme. Mobilna zbiralnica bo obiskala vse krajevne skupnosti v občini in krajanom omogočila oddajo nevarnih in električnih oziroma elektronskih odpadkov.

Zbiralno akcijo v družbi Kostak tokrat prvič pripravljajo v spomladanskem času. Izvedli jo bodo v sodelovanju z družbo ZEOS, ki je v sklopu aktivnostih pri projektu Life Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj pričela z mobilnim zbiranjem električne in elektronske opreme in baterij na podeželju. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS.

 Grafika: organizatorji

Nevarni odpadki

Nevarne odpadke lahko najdemo v vsakem domu. Mednje spadajo baterije, škropiva (pesticidi, insekticidi, fitofarmacevtski pripravki), zdravila (mazila, posipi, tablete, sirupi), barve, olja (jedilna in motorna olja), masti, kozmetični izdelki (pršila, ličila), čistila in razpršila. Vsi ti izdelki vsebujejo nevarne snovi, ki so s posebnimi simboli označene na embalaži. Pomembno je, da nevarnih odpadkov nikoli ne odlagamo med preostale odpadke. Njihovo ločeno zbiranje in pravilna obravnava je nujna, saj v nasprotnem primeru povzročajo škodo okolju in zdravju.

Odpadna električna in elektronska oprema

Ob tokratni zbiralni akciji boste občani lahko brezplačno oddali tudi štedilnike, pralne stroje, zamrzovalne skrinje, hladilnike, računalnike, pomivalne stroje, pečice, mikrovalovne pečice, klimatske naprave, televizorje, radie, monitorje, male gospodinjske aparate, sijalke in baterije. S to akcijo bomo tudi tistim občankam in občanom, ki sicer nimajo v svoji bližini lokacij za oddajo e-odpadkov, odpadnih sijalk in baterij, nudili možnost, da le-te prinesejo na vnaprej določene zbirne točke v njihovi bližini.

Nevarne odpadke in odpadno električno in elektronsko opremo lahko vse leto pripeljete v Center za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad.

 

Delovni čas:

  • ponedeljek–petek: 7.00–19.00, 
  • sobota: 7.00–15.00 

 

Informacije:

  • 07 48 17 278 in 07 48 17 276

Letos bodo nevarne odpadke zbirali dvakrat

V letošnjem letu akcijo zbiranja nevarnih odpadkov širimo – do zdaj smo jih zbirali enkrat letno v septembru, od letošnjega leta naprej pa bomo akcijo organizirali dvakrat. Količina zbranih nevarnih odpadkov namreč vsakoletno raste – v letu 2015 so zbali 2.491 kg, v letu 2016 že 3.140 in v letu 2017 6.292 kg nevarnih odpadkov. Poleg novo uvedene spomladanske zbiralne akcije bodo nevarne odpadke torej še vedno zbirali tudi v septembru, s čimer želijo vsem občanom olajšati zbiranje in odlaganje teh posebnih vrst odpadkov.

Kostak d.d.


Poglejte tudi