(FOTO) Lokalna 'Dnevna soba' v londonski galeriji Tate Modern

(FOTO) Lokalna 'Dnevna soba' v londonski galeriji Tate Modern Foto: KD Prostor vmes

V eminentni londonski galeriji Tate Modern je med 21. in 27. majem v organizaciji Counterpoints Arts potekala platforma Who Are We, na kateri se je kot eno izmed redkih tujih gostov predstavlja Društvo Terra Vera s projektom 'Dnevna soba - prostor ustvarjalnih srečanj med begunci in lokalnimi ustvarjalci'.

Gre za konceptualno izpopolnjeni prenos razstave izdelkov, ki so jih begunci izdelali s slovenskimi umetniki in oblikovalci v letu 2017 in so bili oktobra 2017 razstavljeni kot spremljajoči dogodek v kontekstu bienala industrijskega oblikovanja BIO 25. Med sodelujočimi 'lokalnimi' ustvarjalci so bili društvo Prostor vmes, Samira Kentrić, Dragica Čadež, Martina Obid, študentke NTF Pia Gorišek, Tara Lombergar, Teja Rojnik, Darija Batič, Pia Gorišek, Kaja Repenšek, Polona Šavc, Ina Hadžisulejmanovič, prof. Marija Jenko in prof. Elena Fajt skupaj s Palmasom Ngenom, Erfanom Mohsenijem, Amjadom Al-Achkarjem, Moutazem Baro, Rojin Mohammad in mnogimi drugimi. V veliko čast nam je, da smo bili z razstavo povabljeni v tako etablirano ustanovo, kot je londonski Tate Modern.

'Dnevna soba', rezultat projekta, ki je potekal med aprilom in oktobrom 2017, predstavlja prostor ustvarjalnih srečevanj med begunci ter lokalnimi oblikovalci, rokodelci. V učilnicah, delavnicah, kavarnah, kuhinjah in na vrtovih so se ”zgodili” procesi soustvarjanja rokodelskih izdelkov, ki združujejo raznolikost osebnih poetik in lokalnih kulturnih dediščin, tehnik in načinov dela. Projekt prepoznava in promovira pomen edinstvenih znanj, veščin in izkušenj, ki jih v naše okolje vnašajo begunci. Ni pomembno kdo si in od kod prihajaš, ampak kako lahko iz svojega okolja črpaš in z znanjem, izkušnjami, spretnostmi prispevaš k družbi in razvoju.

Foto: KD Prostor vmes

Koncept razstave, ki so jo zasnovale članice Kulturnega društva Prostor vmes, je poleg predstavitve samih izdelkov, ki so nastali v sklopu projekta, želel izpostaviti tudi na prvi pogled skrito, a bistveno plat projekta - zgodbo izza izdelkov. Na visečih, deloma transparentnih panelih tako lahko sledimo zgodbi izdelkov, in kar je še bolj pomembno, zgodbi ljudi, ki stojijo za njimi.

Zabeleženi vtisi udeležencev se nas dotaknejo in ponujajo vpogled v razsežnosti, ki jih takšne priložnosti in projekti pomenijo za ljudi, ki začenjajo znova v novi, nepoznani državi. Govorijo o trenutku, ko so prvič vzljubili novo državo v kateri prebivajo, trenutku ko so končno začutili, da so kulturne ovire premagane, trenutku ko so začutili občutek pripadnosti, sprejetosti, koristnosti, … o trenutku in občutenju, o katerem brez tovrstnega projekta verjetno še danes ne bi govorili.

Ideja v ozadju vertikalnih delno transparentnih panelov med katerimi se premikamo in spoznavamo zgodbe ter izdelke pa je podoba 'zamegljene realnosti'. Zabrisane podobe ljudi, ki se gibljejo med paneli opozarjajo na negativno plat begunskega vprašanja. Izkrivljeno podobo, ki nam jo prevečkrat podajajo mediji ter na zabrisano humanost, srčnost in sočutnost do sočloveka, ki v teh trenutkih vse prevečkrat prihaja na plan. Je zares pomembno kdo stoji na drugi strani? V obrisu smo si vsi enaki. Predstavljeni izdelki ter zgodbe za njimi kažejo uspešno prakso vključevanja, sodelovanja in integracije, kar daje upanje in kažejo, da male zgodbe uspeha, vsem sodelujočim - tako tistim, ki so bili primorani začeti znova, kot tudi ‘lokalcem’ - pomenijo ogromno.

Foto: KD Prostor vmes

SODELUJOČI:

  • nosilec projekta: Društvo Terra Vera iz Kostanjevice na Krki (Jana Milovanovič)
  • koncept postavitve razstave: KD Prostor vmes iz Krškega (Lara Gligić, Teja Gorjup, Laura Klenovšek in Neža Krošelj) 

AVTORJI IZDELKOV: 

  • K STOL: Lara Gligić, Laura Klenovšek, Neža Krošelj (KD Prostor vmes) in Palmas Ngen 
  • OBLIKOVANJE NAKITA: Martina Obid Mlakar in Kristina Drnovšek, Erfan Mohseni, Palmas Ngen, Ilir Halili
  • OBLIKOVANJE IGRE SPOMINA: Samira Kentrić in Amjad Al-Achkar, Ilir Halili, Ahmad Adelian, … 
  • OBLIKOVANJE TEKSTILIJ: NTF, Oblikovanje tekstilij in oblačil; mentorici: izr. prof. Elena Fajt in prof. Marija Jenko 
  • VISEČA MREŽA: Darija Batić, Polona Šavc, Teja Rojnik in Rojin Mohammad, IsmaAel Kalel, Romat Hassan 
  • VEČNAMENSKA POTOVALNA TORBA: Kaja Repenšek, Pia Gorišek in Ina Hadžisulejmanović, , Moutaz Bara, Mahmoud Sabbagh 
  • TRODIMENZIONALNA PREPROGA IN OGLEDALO: Tara Lombergar, Denis Lukeševi in Ilir Halili 

Tate Modern, Tate Exchange, Counterpoint Arts: Who are We?, 22. – 27.5.2018

Tekst pripravili: KD Prostor vmes in Jana Milovanovič (Društvo Terra Vera)

FOTOGRAFIJE (11)


Poglejte tudi

Pošljite novico