Potres, 11. junija 2018: Streslo pri Bizeljskem, magnituda 2.6

Potres, 11. junija 2018: Streslo pri Bizeljskem, magnituda 2.6 Grafika: ePosavje

Nekaj minut po 19. uri je streslo 8 kilometrov vzhodneje od Bizeljskega. Po poročanju Agencije Repbulike Slovenije za okolje so potres čutili v brežiški in delu krške občine.

Potres pri Bizeljskem

Čutili so ga tudi v Posavju

Kot kažejo podatki Agencije Republike Slovenije za okolje, je streslo 8 kilometrov vzhodno od Bizeljskega na globini 11 kilometrov, magnituda potresa je bila 2,6, zaenkrat pa so prijave o potresu prejeli iz brežiške in krške občine ter občine Bistrica ob Sotli.

(19:44) EMSC: Magnituda 2.9

Na Evropskem mediteranskem seizmološkem centru pravijo, da je bil potres magnitude 2.9, 31 kilometrov severozahodno od Zagreba in 14 kilometrov vzhodno od Zahoda, zatreslo je na globini dveh kilometrov.

(19:46) Seizmogram potresa (vir: ARSO)

(19:50) Potres so čutili tudi drugod

Obvestila o potresu prihajajo tudi iz drugih občin, čutili so ga še v Šmarjah pri Jelšah in v okolici Štor.

(19:55) Tretji močnejši potres v štirih dneh

V okolici Bizeljskega je treslo že v minulih dneh. Potresne opazovalnice so prvi potres zabeležile v četrtek, 7. junija, zvečer, ko je streslo z magnitudo 2,0. Treslo je tudi v nedeljo popoldne, ob 15:23 so namreč zabeležili potresni sunek z magnitudo 1,1, ponedeljkovo večerno tresenje tal pa je bilo najmočnejše, zabeležena magnituda je 2,6.

(21:40) Kaj pravijo na Regijskem centru za obveščanje Brežice?

Ob 19.11 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,5 v bližini Bizeljskega, 97 km vzhodno od Ljubljane.

Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Bizeljskega, Brežic in Krškega. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

(bš)


Poglejte tudi

Pošljite novico