Tradicionalna 11. Grajska rez na Gradu Sevnica (FOTO)

Tradicionalna 11. Grajska rez na Gradu Sevnica (FOTO) Foto: Rok Petančič / KŠTM Sevnica

V grajskem vinogradu Gradu Sevnica smo se prvo nedeljo po godovanju sv. Vincenca lotili prvega letošnjega, a zelo pomembnega vinogradniškega opravila - rezi grajskih trt modre frankinje. Dobro (predvsem rdeče) vino se pridela predvsem v vinogradu.

V organizaciji ekipe KŠTM Sevnica je tako v nedeljo, 27. januarja, ko se po starih običajih lahko začnejo opravila v vinogradu, potekala že 11. tradicionalna Grajska rez, ki je bila tokrat tudi jubilejna, saj je prva rez potekala pred natanko 10 leti. Hladno, a tudi sončno vreme je privabilo število botric in botrov ter ostalih podpornikov, kar okoli 150 se nas je zbralo. Ob prihodu na grad so vse prihajajoče pozdravili Sevniški graščaki ter Loški zeliščarji z žganimi pijačami z dodatki različnih zelišč s pobočij Lisce, Lovrenca in okolice Loke pri Zidanem Mostu, ter topli napitki in prigrizki.

Pri grajski vili nad vinogradom sta zbrane uvodoma pozdravila župan Občine Sevnica g. Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica ga. Mojca Pernovšek. V kulturnem programu je nastopila pevka Mira Kolander, s harmoniko jo je spremljal Mirko Slemenšek. V programu, ki ga je kot običajno spretno povezoval Ciril Dolinšek - Cili, smo predstavili prizadevanja Občine Sevnica in širše lokalne skupnosti za razvoj turizma, razvoj Lisce, Gradu in ostalih znamenitosti ter novo tematsko pot »Gozd je kultura«, ki bo potekala tudi mimo grajskega vinograda in katere uradno odprtje bo 23. aprila letos. Zbrane je pozdravil in z zanimivimi zgodbami nagovoril tudi sam Blaž Jurko (v njegovi vlogi Sinjo Jezernik), ki je kot nadučitelj dolga leta služboval na Razborju pod Lisco in doživel mnogo zanimivih dogodivščin. Član DV Sevnica – Boštanj Aleš Germovšek je izvedel praktični prikaz rezi vinske trte modre frankinje, tako da so se tudi manj vešči botri podučili, kako se reže trta, in to znanje uporabili pri rezatvi svojih trt.

S pomočjo članov Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj so grajski botri skrbno porezali svoje trte in, kot se spodobi, tudi pospravili rezino. Po dobro opravljenem delu je sledilo le še povabilo na okusno toplo vinogradniško malico na toplem v gradu. Iskreno se zahvaljujemo vsem botrom in podpornikom za izkazano zaupanje in podporo. V druščino grajskih botrov vabimo vse ljudi dobre volje, ki vam ni vseeno za našo skupno kulturno dediščino. Vse informacije o botrstvu so dostopne na spletni strani www.grad-sevnica.com na podstrani Grajski vinograd.

Rok Petančič
KŠTM Sevnica

FOTOGRAFIJE (31)


Poglejte tudi